Έγκριση για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές το χάπι της Pfizer κατά του κορονoϊού.

Ads

Η εταιρεία δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τη διανομή του φαρμάκου στις ΗΠΑ, ενώ το 2022, η εταιρεία θα ζητήσει πλήρη έγκριση του χαπιού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν αποτελεσματικότητα 89%.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου και για τους ενήλικες υψηλού κινδύνου», είχε επισημάνει σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μεταδίδεται πιο γρήγορα και εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό.

Ads

Στην κλινική δοκιμή που έκανε σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, η φαρμακοβιομηχανία διαπίστωσε ότι το χάπι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%, εφόσον ληφθεί μαζί με ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον ιό του AIDS, εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η FDA ενέκρινε το σκεύασμα, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών υψηλού κινδύνου και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών, εκτός νοσοκομείου. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

Η σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα κοστίζει 530 δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα μέχρι στιγμής.

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη, θα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέρες, λίγο αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα της COVID-19.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για τον κορωνοϊό που μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι και αναμένεται ότι θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.