Κάθε χρόνο, περίπου 15.000 πολίτες πεθαίνουν σε δημόσιο χώρο από έμφραγμα, ενώ στα ελληνικά νοσοκομεία μεταφέρονται ετησίως 30.000 άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλ. Πυργάκη, «από αυτούς το 10% θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν υπήρχε οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προσφοράς πρώτων βοηθειών».

Ads

Η έλλειψη πρώτων βοηθειών στους δημόσιους χώρους στη χώρα μας και κυρίως εξωτερικών απινιδωτών, έχει ως αποτέλεσμα να επιβιώνει σήμερα μόνο το 5% όσων υφίστανται κάποιο καρδιακό επεισόδιο, αφού οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν αμέσως στον πάσχοντα – αν περάσουν τέσσερα λεπτά από την επέλευση της καρδιακής ανακοπής, θα νεκρωθεί ο εγκέφαλος.

Το φορητό μηχάνημα απινίδωσης ή αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED) είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και, αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης (ηλεκτροσόκ), τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητά του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, εξωτερικοί απινιδωτές υπάρχουν μόνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, στη Βουλή και σε λίγα γήπεδα.

Μάλιστα, τα λιγοστά και ανεπαρκή στον αριθμό μηχανήματα τοποθετήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και, σύμφωνα με τον καρδιολόγο στο Νοσοκομείο του Άργους και πρόεδρο της Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Χρ. Χασικίδη, «το μέτρο αυτό λειτούργησε το καλοκαίρι του 2004 και μετά ατόνησε».

Ads

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πως στην Ελλάδα «μόνο γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές όπου και αν υπάρχουν», όπως δήλωσε ο κ. Πυργάκης στο «Βήμα». Λόγω της ευκολίας τους στη χρήση, όμως, η Ελληνική Καρδιολογική εταιρία θέτει προς συζήτηση τη μεταβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη χρήση τους από πυροσβέστες ή ναυτικούς, που έχουν λάβει την ελάχιστη εκπαίδευση.

Πηγή: Βήμα