Νέους κανονισμούς αναφορικά με τη συμμετοχή γυναικών που παρουσιάζουν υπερανδρογοναιμία – πρόκειται για την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων – στους αγώνες ενέκρινε η IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου). Σύμφωνα με το BBC, οι νέοι κανόνες προέκυψαν μετά από έρευνα και την κατάρτιση έκθεσης από το Συμβουλίο Ελέγχου της IAAF, που με τη σειρά τους ακολούθησαν τον έλεγχο φύλου στην περίπτωση της αθλήτριας της Νότιας Αφρικής, Caster Semenya.

Ads

Η Semenya κέρδισε στα 800μ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βερολίνου το 2009 αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε καθώς η IAAF άρχισε να ερευνά τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης της.

Όπως αναφέρει το Guardian, η απόφαση του συμβουλίου της IAAF είναι το αποτέλεσμα μιας 18μηνης αναθεώρησης από μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων, η οποία μελέτησε ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή αθλητριών με υπερανδρογοναιμία σε αγώνες. Το σύνδρομο της υπερανδρογοναιμίας προκαλεί στις γυναίκες ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, δηλαδή τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν έως τώρα, μια αθλήτρια, με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποκλειόταν από τους αγώνες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Semenya. Η αθλήτρια πάντως έχει επιστρέψει ήδη στους στίβους.

Ads

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν από την 1η Μαΐου και θα εφαρμόζονται σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Μια αθλήτρια θα επιτρέπεται να αγωνιστεί σε αγώνες γυναικών αν τα επίπεδα ανδρογόνων της κινούνται σε κλίμακα χαμηλότερη από αυτά των ανδρών. Στην περίπτωση που τα επίπεδα ανδρογόνων μιας γυναίκας αθλήτριας κινούνται στην αντρική κλίμακα, θα μπορεί να αγωνιστεί εφόσον παρουσιάζει αντίσταση σε αυτά, γεγονός που μειώνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών της.

Η IAAF όρισε μια επιτροπή διεθνών ιατρικών εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση των περιπτώσεων των αθλητριών με υπερανδρογοναιμία. Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την IAAF και θα διατυπώνει συστάσεις προς αυτήν αναφορικά με την επιλογή των αθλητριών για τους αγώνες. Τα τεστ που θα καθορίζουν την επιλογή ή μη μιας αθλήτριας για τους αγώνες θα διεξάγονται σε ειδικά εγκεκριμένα κέντρα της IAAF, κατόπιν παραπομπής των αθλητριών από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η ιατρική διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει, εφόσον είναι αναγκαίο, πλήρεις εξετάσεις για τις αθλήτριες που έχουν πιθανότητες να εμφανίζουν υπερανδρογοναιμία. Συμφωνα με την IAAF, η ιατρική διαδικασία θα διεξάγεται με αυστηρή εμπιστευτικότητα. Οι αθλήτριες που αρνούνται τη διαδικασία της επιλογής ή αποτυγχάνουν δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνες.