Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι μερίδες στο πιάτο και στο ποτήρι μας, όσο μεγαλύτερα είναι τα ίδια τα πιάτα και τα ποτήρια και όσο μεγαλύτερες είναι οι συσκευασίες των τροφίμων και ποτών που αγοράζουμε, τόσο περισσότερο τρώμε και πίνουμε. 

Ads

Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί παχυσαρκία, η κοινωνία θα πρέπει να στραφεί σε οτιδήποτε μικρότερο. Μικρότερες μερίδες και μικρότερα σκεύη τόσο στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια και στα μπαρ, καθώς και μικρότερες συσκευασίες τροφίμων. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Cochrane Database of Systematic Reviews», αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα – ανάλυση) 61 δημοσιευμένες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 6.711 άτομα. Η μελέτη τους αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιβεβαίωση ότι το μέγεθος επηρεάζει – σε όχι αμελητέο βαθμό – την ποσότητα του φαγητού που τρώνε οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι διστάζουν να αφήσουν το πιάτο τους ή το ποτήρι τους με υπολείμματα φαγητού ή ποτού. Όσο μένει φαγητό ή ποτό, έχουν την τάση να το φάνε ή να το πιουν. Συνεπώς, μόνο αν οι μερίδες είναι μικρότερες η τάση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Ads

Το κακό είναι, όπως τονίζουν οι ερευνητές, ότι όσο περνάνε τα χρόνια συμβαίνει μάλλον το αντίθετο δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες οι μερίδες αυξάνονται λίγο – πολύ και αυτό αφορά επίσης τις συσκευασίες των τροφίμων στα σούπερ – μάρκετ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του μεγέθους των μερίδων μπορεί να κόψει 279 έως 527 θερμίδες την ημέρα, άσχετα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα. Υπενθυμίζεται ότι το πολύ φαγητό και ποτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθήσεων.