Οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου της Σάμου «Αγ. Παντελεήμων» έλαβαν μια απόφαση που εγείρει σημαντικά ζητήματα καθώς αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός, όπως αναφέρουν, αν συντρέχουν λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Ads

Η πρωτοφανής απόφασή τους κοινοποιήθηκε με σχετικό έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία, σύμφωνα με την ΕΡΤ Αιγαίου, φαίνεται πως δεν έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους και έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για όσες γυναίκες αποφασίζουν αν διακόψουν την εγκυμοσύνη τους.

Παράλληλα εγείρεται και ένα σημαντικό ζήτημα για τη στάση τους, που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ανάλογες αποφάσεις και από άλλους γιατρούς σε όλη τη χώρα. Οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Σημειώνεται πως το νοσκομείο της Σάμου «Αγ. Παντελεήμων» είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης κάθε χρόνο υπάρχουν 10 με 15 περιπτώσεις διακοπής κύησης στο δημόσιο νοσοκομείου Σάμου.

Ads

Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμου η τεχνητή διακοπή της κύησης επιτρέπεται εντός των πρώτων 12 εβδομάδων σε κάθε περίπτωση, αλλά και εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης κλπ. Χωρίς χρονικό περιορισμό, η διακοπή της κύησης επιτρέπεται αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό.