Ενημερωμένοι για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες που επισκέπτονται πρέπει να είναι οι ταξιδιώτες. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν λόγο για επιδημίες και συμβάντα, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες.

Ads

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ οι προορισμοί «υψηλού κινδύνου» και τα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

Τσαντ: από τις 4 Ιανουαρίου αναφέρονται κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, από τα οποία τα 151 ήταν θανατηφόρα. Οι ταξιδιώτες προς το Τσαντ και τις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από τη Σαχάρα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της μηνιγγίτιδας.

Νότια Αφρική: Μέχρι τα μέσα Μαΐου αναφέρθηκαν 186 κρούσματα από πυρετό «Rift Valley», τα 18 θανατηφόρα. Η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια και επισκέπτες καλούνται να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα όταν επισκέπτονται αγροκτήματα.

Ads

Ινδονησία: Δεκαπέντε θάνατοι από λύσσα έχουν αναφερθεί στο Μπαλί. Οι ταξιδιώτες καλούνται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε όλο το νησί, αποφεύγοντας τα δήγματα από ζώα. Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο ή νυχτερίδα, συνιστάται μετάβαση σε μονάδα παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσα σε 48 ώρες. Η προληπτική χορήγηση εμβολίου συνιστάται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα και σε όσους πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα.

Καμερούν, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού: Κρούσματα κίτρινου πυρετού έχουν δηλωθεί σε αυτές τις χώρες, ενώ από το 2009 παρατηρείται εξάπλωση της νόσου και στη Βραζιλία. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών. Όσοι πρόκειται να επισκεφθούν τη Βραζιλία πρέπει να εμβολιάζονται.

Αφρική (Κέιπ Βέρντε), Ινδικός Ωκεανός, νότιος Ειρηνικςό, κεντρική και νότια Αμερική, Καραϊβική, Σαουδική Αραβία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, περιοχή Αγιος Παύλος του νησιού Ριγιούνιον: Χιλιάδες κρούσματα δάγκειου πυρετού και πυρετού «Τσικουγκούνια» έχουν αναφερθεί σε αυτές τις περιοχές. Η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι έγκυες, τα παιδιά και τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Φιλιππίνες, Νότια Αφρική: Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς. Οι ταξιδιώτες καλούνται να εμβολιαστούν έναντι της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Ανοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσου.

Τατζικιστάν: Επιδημία πολιομυελίτιδας είναι σε εξέλιξη. Η νόσος εξακολουθεί να είναι ενδημική σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ενώ σε ενηλίκους που έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία συνιστάται η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης του ενέσιμου εμβολίου πριν από την αναχώρηση, αν δεν έχουν λάβει ποτέ στο παρελθόν αναμνηστική δόση.

Κίνα: Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου «Hand Foot and Mouth disease», η οποία οφείλεται σε εντεροϊό, από τις αρχές του χρόνου. Η νόσος είναι ήπια και προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, σάλιο, υγρό φυσαλίδας ή κόπρανα του ασθενούς. Συνιστάται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ολλανδία: Επιδημία πυρετού «Q». Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων εντοπίζεται στις περιοχές Νορντ, Μπράμπαντ, Λίμπουργκ και Γκέλντερλαντ. Οι ταξιδιώτες καλούνται να αποφύγουν την επίσκεψη σε αγροκτήματα και την επαφή με τα ζώα. Συνίσταται να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα ή άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από την επαφή με ζώα.

Πηγή: Έθνος