Όλοι μας ξεχνάμε, καθημερινά. Μπαίνουμε σ’ ένα δωμάτιο και δεν θυμόμαστε για ποιο λόγο είμαστε εκεί. Μπορεί κάποιος να μας χαιρετίσει στον δρόμο και να μην θυμόμαστε το όνομά του. Αλλά γιατί ξεχνάμε; Είναι απλά ένα σημάδι εξασθένησης της μνήμης ή μήπως πίσω από αυτό υπάρχουν οφέλη; O Sven Vanneste, καθηγητής Κλινικής Νευροεπιστήμης και η Elva Arulchelvan, λέκτορας Ψυχολογίας μας εξηγούν σε άρθρο τους στο The Conversation.
Μια από τις πρώτες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, διαπίστωσε ότι ξεχνάμε επειδή οι αναμνήσεις του μέσου ανθρώπου ξεθωριάζουν. Τον 19ο αιώνα, ο γερμανός ψυχολόγος Hermann Ebbinghaus, έδειξε με την «καμπύλη λήθης» τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τις λεπτομέρειες των πιο πρόσφατων πληροφοριών αρκετά γρήγορα, κάτι που υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >