Ένας νέος τύπος γρίπης των χοίρων, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, εντοπίστηκε στην Κίνα από τους επιστήμονες. Το επικίνδυνο στέλεχος αναγνωρίστηκε πρόσφατα και μεταφέρεται από χοίρους, αλλά μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους.

Ads

Οι επιστήμονες έδωσαν στον νέο ιό την κωδική ονομασία G4 EA H1N1 και ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι μια πιθανή μετάλλαξη, η οποία θα διευκόλυνε τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλώντας παγκόσμιο ξέσπασμα μιας νέας επιδημίας.

Αν και προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα δεν χαρακτηρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου ιού ως ζήτημα έκτακτης ανάγκης, τονίζεται ότι έχει «όλα τα χαρακτηριστικά» που εμφανίζουν ιοί με απειλητική για τον άνθρωπο προσαρμοστικότητα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC, καθώς είναι νέο στέλεχος γρίπης, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μικρή ή καθόλου ανοσία στον ιό.

Ads

Οι επιστήμονες γράφουν στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ότι τα μέτρα για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους και η στενή παρακολούθηση των εργαζομένων στη βιομηχανία χοίρων πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

Η τελευταία πανδημική γρίπη που αντιμετώπισε ο κόσμος – η γρίπη των χοίρων του 2009 που ξεκίνησε στο Μεξικό – ήταν λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι αρχικά φοβόταν η επιστημονική κοινότητα, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν κάποια ανοσία σε αυτό, πιθανώς λόγω της ομοιότητάς του με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν.

Αυτός ο ιός, που ονομάζεται A / H1N1pdm09 καλύπτεται τώρα από το ετήσιο εμβόλιο γρίπης για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι προστατεύονται.

Το νέο στέλεχος της γρίπης που έχει εντοπιστεί στην Κίνα είναι παρόμοιο με τη γρίπη των χοίρων του 2009, αλλά έχει κάποιες νέες αλλαγές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποτελέσει μεγάλη απειλή, αλλά ο καθηγητής Kin-Chow Chang και οι συνάδελφοί του που το μελετούν λένε ότι πρέπει να το παρακολουθούμε. «Στην παρούσα φάση, η προσοχή μας είναι, πολύ σωστά, στραμμένη στον κοροναϊό. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε από τα μάτια μας νέους ιούς που είναι πιθανόν επικίνδυνοι», δηλώνει ο καθηγητής Kin-Chow Chang , του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Μεγάλη Βρετανία.

Ήδη οι επιστήμονες ανίχνευσαν κρούσμα μετάδοσης της νέας γρίπης, από χοίρους σε ανθρώπους που εργάζονται σε σφαγείο χοίρων στην Κίνα, αλλά παραμένει άγνωστο πόσο εύκολη είναι η μετάδοσή του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα υπάρχοντα εμβόλια γρίπης δεν φαίνεται να προστατεύουν από αυτό, αν και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να το κάνουν αν χρειαστεί.