Τα θύματα της γρίπης Α είχαν προσβληθεί από μια μορφή της ασθένειας που σκοτώνει πολύ γρήγορα, αλλά με διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα δημοσιευτεί στο τεύχος της 1ης Ιανουαρίου του περιοδικού της Αμερικανικής Εταιρείας Ασθενειών Θώρακος.

Ads

Ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 21 ατόμων, ηλικίας 1-68 ετών, τα οποία πέθαναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από τη γρίπη. Όλοι τους είχαν προσβληθεί από μια μορφή της ασθένειας που οδηγεί προοδευτικά και γρήγορα στο θάνατο. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, αλλά οι βλάβες αυτές ήταν διαφορετικών ειδών. Σε ορισμένους συνοδεύονταν από βρογχιολίτιδα και σε άλλους από αιμορραγικές τάσεις, σύμφωνα με τον Ταΐς Μαουάντ, καθηγητή στο τμήμα παθολογίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και βασικού συγγραφέα της μελέτης. Από τους 21 ασθενείς που μελέτησε ο Ταουάντ, οι 16 είχαν χρόνια προβλήματα, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Σε πτώση ο αριθμός κρουσμάτων της γρίπης Α στην Ελλάδα

Ύφεση καταγράφει στα κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής παρακολούθησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης του πανδημικού κύματος, αν και η δραστηριότητα της νόσου παραμένει υψηλή.

Ads

Μέχρι στιγμής, έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 το 10% του πληθυσμού της χώρας και έχουν χάσει τη ζωή τους 59 άνθρωποι.