Μία διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενεργοποιούνται και περιορίζουν την εξάπλωση του ιού HIV στον οργανισμό.  

Ads

Η νέα ανακάλυψη ενδέχεται να αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση του HIV, ωστόσο η χρησιμότητά θα πρέπει να εξεταστεί με περαιτέρω έρευνες.
 
Η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης εστίασε τις έρευνές της στην πρωτεϊνη SANHD1 και ανακάλυψαν πως τα δενδριτικά κύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού, που έχουν αυτή την πρωτεϊνη είναι ανθεκτικότερα στον HIV.
 
Σε δεύτερη φάση οι επιστήμονες μελέτησαν τον μηχανισμό με τον οποίο η SAMHD1 προστατεύει τα κύτταρα, εμποδίζοντας τον ιο να εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στο DNA του κυττάρου.
 
Όπως παρατήρησαν η SAMHD1 έχει την ικανότητα να διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA με αποτέλεσμα ο HIV να μην μπορεί να εισάγει το γενετικό του υλικό, καθώς δεν βρίσκει διαθέσιμο γενετικό υλικό.
 
Μάλιστα οι επιστήμονες της διεθνούς επιστημονικής ομάδας σημειώνουν αποφεύγει να επιτεθεί σε κύτταρα που διαθέτουν αυτή την πρωτεϊνη, ώστε να μην ενεργοποιήσει μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική, οι επιστήμονες σημειώνουν πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να κατανοηθεί και να χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω μηχανισμός.
 
 
Μετά από επίμονες προσπάθειες για να κατανοηθεί με ποιό τρόπο η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προστατεύει τα εν λόγω κύτταρα, η ομάδα του δρος Λαντάου βρήκε την απάντηση και, πλέον, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί μελλοντικά με συνθετικό τρόπο ανάλογη προστασία και στα άλλα κύτταρα του σώματος.
 
Εξάλλου, ιοί που σχετίζονται με τον HIV, όπως ο HIV-2 και ο SIV, έχουν αναπτύξει μια δική τους πρωτεϊνη, τη VPX, η οποία επιτίθεται στην SAMHD1, δίνοντας τη δυνατότητα στον HIV να μολύνει ακόμα και τα δενδριτικά κύτταρα. Το επόμενο διάστημα οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της SAMHD1 στα κύτταρα.