Κι όμως υπάρχει τρόπος για να ελέγχει η ανθρώπινη επιθυμία για γλυκό και αλκοόλ. Πώς; Μέσω του ελέγχου μιας ορμόνης που ευθύνεται γι’ αυτήν. 

Ads

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Τέξας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης 21 (FGF21) είναι μια ορμόνη η επιβραβεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Ο FGF21 παράγεται ως ανταπόκριση των υψηλών επιπέδων υδατανθράκων στον οργανισμό. Στη συνέχεια μπαίνει στην αιματική ροή, δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο να καταστείλει την προτίμηση για γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα δεν έχουμε διάθεση για γλυκό, αλκοόλ, ακόμη και νερό. 

Οι ερευνητές έκαναν τις σχετικές μελέτες σε πίθηκους. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η ορμόνη FGF21, που παράγεται στο συκώτι κατά τη διάρκεια νηστείας βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στην έλλειψη κανονικής ποσότητας τροφής.

Ads

Στην ίδια έρευνα μελετήθηκαν ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι επειδή παράγουν περισσότερη ποσότητα της ορμόνης ήταν σε θέση να έχουν τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς να τρώνε μικρότερη ποσότητα τροφής. 

Η ορμόνη FGF21 αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει μια σωστή δίαιτα ενώ παράλληλα επιβραδύνει και την γήρανση. Θα μπορούσε δε να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθούν ορισμένοι εθισμοί αλλά και σε ορμονικές θεραπείες.