Κι όμως υπάρχει τρόπος για να ελέγχει η ανθρώπινη επιθυμία για γλυκό και αλκοόλ. Πώς; Μέσω του ελέγχου μιας ορμόνης που ευθύνεται γι’ αυτήν.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Τέξας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης 21 (FGF21) είναι μια ορμόνη η επιβραβεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο FGF21 παράγεται ως ανταπόκριση των υψηλών επιπέδων υδατανθράκων στον οργανισμό. Στη συνέχεια μπαίνει στην αιματική ροή, δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο να καταστείλει την προτίμηση για γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα δεν έχουμε διάθεση για γλυκό, αλκοόλ, ακόμη και νερό.
Οι ερευνητές έκαναν τις σχετικές μελέτες σε πίθηκους. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η ορμόνη FGF21, που παράγεται στο συκώτι κατά τη διάρκεια νηστείας βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στην έλλειψη κανονικής ποσότητας τροφής.
Στην ίδια έρευνα μελετήθηκαν ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι επειδή παράγουν περισσότερη ποσότητα της ορμόνης ήταν σε θέση να έχουν τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς να τρώνε μικρότερη ποσότητα τροφής.
Η ορμόνη FGF21 αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει μια σωστή δίαιτα ενώ παράλληλα επιβραδύνει και την γήρανση. Θα μπορούσε δε να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθούν ορισμένοι εθισμοί αλλά και σε ορμονικές θεραπείες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >