Την πιθανότητα στα συμπτώματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» να περιλαμβάνεται η υπνική παράλυση, αναδεικνύουν δημοσιεύματα στον Βρετανικό Τύπο. 

Ads

Κάποιες από τις παρενέργειες της «Όμικρον» που έχουν παρατηρηθεί είναι ο πονόλαιμος, οι ήπιοι μυϊκοί πόνοι, ο ξηρός βήχας και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Σύμφωνα με την βρετανική Mirror πληθαίνουν οι αναφορές για ένα νέο σύμπτωμα που διαταράσσει τον ύπνο των ασθενών. Το σύμπτωμα αυτό είναι η υπνική παράλυση, δηλαδή μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή στα αρχικά στάδια του ύπνου.

Η ειδικός στην υπνοθεραπεία δρ. Κατ Λέντερλι δηλώνει, επίσης, ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον ιό να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τον ύπνο. 

Ads

Επιπλέον, ανέφερε στην Mail Online ότι «εάν υπάρχει αύξηση της υπνικής παράλυσης, νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο άγχος που προκύπτει από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωή μας αυτή τη στιγμή, την αβεβαιότητα και το άγχος που αντιμετωπίζουμε».

Επισημαίνεται πως βρετανική μελέτη, επίσης, διαπίστωσε σημαντική αύξηση στις διαταραχές ύπνου, μεταξύ των ασθενών με κορονοϊό. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτιμήθηκε πως τυχόν εμφάνιση της υπνικής παράλυσης θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια των αλλαγών που έχει επιφέρει ο τρόπος ζωής στην πανδημία, δηλαδή η καραντίνα και άλλα περιοριστικά μέτρα.