Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με μελέτες παιδιά που κατοικούν κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς. Οι βλαβερές συνέπειες του λιγνίτη είναι φανερές στις περιοχές όπου υπάρχουν λιγνιτικοί σταθμοί όπως στη Δυτική Μακεδονία.

Ads

Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, οξείας βρογχίτιδας και ρινίτιδας σημειώθηκαν σε Πτολεμαίδα, Κοζάνη και Δυτική Μακεδονία. Οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία των παιδιών από την επίδραση του λιγνίτη είχαν γίνει φανερές και από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.

Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου, υπαίτιοι των αναπνευστικών προβλημάτων είναι οι βιομηχανικοί ρύποι. Παρόλα αυτά οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2004 από την Clean Air Taskforce στις ΗΠΑ, έδειξε ότι 23.600 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας εκλυόμενων μικροσωματιδίων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Η μέση μείωση ζωής υπολογίζεται σε 14 χρόνια. Η έρευνα που επαναλήφθηκε το 2010 έδειξε πως υπήρξε μείωση των ποσοστών θνησιμότητας χάρη στη λήψη αυστηρών μέτρων σχετικά με τις επικίνδυνες εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα.

Ads