Πολλές φορές οι άνθρωποι εθελοτυφλούν με όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει και με την κατάθλιψη. Ένα άτομο με κρυφή κατάθλιψη συχνά δεν θέλει να παραδεχτεί τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συναισθημάτων του.

Ads

Πιστεύει ότι αν συνεχίζει να αγνοεί τα συμπτώματα και να τα κρύβει πίσω από ευτυχισμένα προσωπεία, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους.  Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του psychcentral, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, κάποτε βαριάς μορφής, ωστόσο υιοθετούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό το πρόβλημα τους, ενώ – ακόμη χειρότερα – αρνούνται ή διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια. 

Έχουν διαταραχές ύπνου και κάνουν καταχρήσεις σε φαγητό και αλκοόλ

Ads

Κοιμούνται ακανόνιστα και συνήθως πολύ αργά, ενώ έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες, τις οποίες επίσης κρύβουν, αλλά κάποτε προδίδονται από τη βουλιμία ή από την ακατανίκητη όρεξη για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Φορούν πάντα ένα χαρούμενο προσωπείο κι έχουν μια δικαιολογία για όλα

Φαίνονται πάντα χαρούμενοι ή έχουν ένα “χαρούμενο προσωπείο” μπροστά στους άλλους. Προσπαθούν να μην ξοδεύουν πολύ χρόνο με τους άλλους κι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφεύγουν δύσκολες ερωτήσεις, όπως “σε προβληματίζει κάτι”, “θες να μιλήσεις για κάτι”.

image

Κάνουν περισσότερες φιλοσοφικές συζητήσεις

Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη όταν αποφασίζουν να μιλήσουν, τείνουν να κάνουν κουβέντες με πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο. Φαίνονται βαθιά προβληματισμένα άτομα και χρησιμοποιούν δύσκολα παραδείγματα, τα οποία συνήθως αφορούν την προσωπική τους ζωή, ωστόσο συγκαλυμμένα και με μία κάποια θλίψη. 

Κάνουν πράγματα για να τραβήξουν την προσοχή

Κάποιες φορές τείνουν να αντιδρούν ακραία σε συνηθισμένα περιστατικά ή πράγματα που εμείς θεωρούμε, χωρίς σημασία (π.χ, να βάλουν τα κλάματα κατά τη διάρκεια μίας έντονης συζήτησης ή να συγκινηθούν με μία απλή κίνηση). Είναι ο δικός τους τρόπος να δείξουν τι περνάνε στον κόσμο, μια δική τους στιγμή έκφρασης των πραγματικών συναισθημάτων τους. Ωστόσο, αμέσως μετά δικαιολογούνται και απορρίπτουν κάθε προσφορά βοήθειας.

Ζουν τις καταστάσεις πιο έντονα από το κανονικό

Οι καταθλιπτικοί βιώνουν τα συναισθήματα πιο έντονα από τους υπόλοιπους. Αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μια ταινία στην τηλεόραση, όπου μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κλαίνε. Ή κάποιος που συνήθως δεν θυμώνει, ξαφνικά τρελαίνεται με έναν οδηγό που του έκοψε την κυκλοφορία. Μπορεί μάλιστα να έχει ακατανόητες εκρήξεις ενθουσιασμού και αγάπης προς τους άλλους.

Βλέπουν τα πράγματα λιγότερο αισιόδοξα από τους άλλους

Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν, επίσης, να βλέπουν τα πράγματα με μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη από το συνηθισμένο. Περιμένουν το χειρότερο και αντιμετωπίζουν τις πιθανότητες στη ζωή, τη δουλειά και τις σχέσεις με μία μάλλον απαισιόδοξη διάθεση.