Χωρίς διάθεση να ασχοληθούν με τα χόμπι τους ή τον σύντροφο τους εμφανίζονται οι Έλληνες, λόγω «έλλειψης ενέργειας ή κούρασης» από την πολυάσχολη καθημερινότητα τους. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας BRI για λογαριασμό της φαρμακευτικής Pfizer, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η καθιστική ζωή, οι δουλειές του σπιτιού και οι πολύωρες μετακινήσεις φαίνεται πως έχουν καταβάλει το λαό.

Ads

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 500 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25 έως 65 ετών. Όπως διαπίστωσε, για το 80% των γυναικών και το 72% των ανδρών η έλλειψη ενέργειας και η κούραση αποτελούν πλέον τον κανόνα. Η ενέργεια τους καταναλώνεται κυρίως στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η προσωπική και κοινωνική τους ζωή να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Η κούραση, σύμφωνα με το 68%, προκύπτει από την έλλειψη χρόνου, ενώ το 67% δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας. Περισσότερο από την πολύωρη δουλειά φαίνεται πως υποφέρουν οι νέοι ηλικίας 25-34 ετών, καθώς το 71% από αυτούς είπαν ότι η δουλειά τους είναι η κύρια αιτία για την κόπωσή τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι κατά μέσον όρο 50%.

Τρίτη συχνότερη αιτία κοπώσεως σε όλες τις ηλικίες είναι η καθιστική ζωή, σύμφωνα με το 57% ανδρών και γυναικών, και τέταρτη οι δουλειές του σπιτιού, με το 60% των γυναικών να τις επικαλούνται ως αιτία της κούρασής τους και το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες να αγγίζει το 30%.

Ads

Λόγω της κούρασης πλήττεται πρώτα η ερωτική ζωή. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν κατά 72% ότι δεν έχουν την ενέργεια και τη διάθεση να ασχοληθούν με τον σύντροφό τους. Τα χόμπι είναι ο δεύτερος τομέας της προσωπικής ζωής που πλήττεται. Μάλιστα, το 52% δηλώνει ότι αν είχε μία ώρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο την ημέρα θα ασχολούνταν με τα χόμπι του, ενώ το 49% δήλωσε ότι θα αφιέρωνε αυτή την παραπάνω ώρα στην οικογένεια και στους φίλους ή έστω σε κάποια φυσική δραστηριότητα. Το 30% ωστόσο θα την αφιέρωναν στον ύπνο, ο οποίος επίσης τους λείπει πολύ.

Τέλος, ως αντίδοτο στην κούραση οι συμμετέχοντες, κατά 72%, αναφέρουν τη υγιεινή διατροφή, ενώ το 61% την κατανάλωση περισσότερου νερού. Ακολουθούν, ο ύπνος 60% και η ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα (56%).