Απαντήσεις σε ερωτήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό δίνει ο διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης.

Ads

Ο γιατρός δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε αν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή, αν έχουμε εποχικές αλλεργίες, αν μπορούμε να κάνουμε χρήση παρακεταμόλης και τι διατροφή είναι καλύτερο να ακολουθούμε μετά το εμβόλιο.

Παίρνω φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

«Μπορεί να κρατήσει την αγωγή του εξατομικεύοντας πάντα την οδηγία ο θεράποντας γιατρός του. Δεν είναι το ίδιο ένας ασθενής που έχει νοσήσει στο παρελθόν με κάποιου είδους θρόμβωσης μ’ έναν ο οποίος δεν έχει», αναφέρει ο κ. Αδαμίδης στο Mega.

Ads

Ταλαιπωρούμαι με εποχικές αλλεργίες, κινδυνεύω αν εμβολιαστώ;

«Όσοι δεν έχουν κάνει σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν να προχωρήσουν πάλι με μια σχετική προφύλαξη» συστήνει ο γιατρός.

Μπορώ να κάνω χρήση παρακεταμόλης μετά το εμβόλιο;

Αναφορικά με τη χρήση παρακεταμόλης και κατά πόσο τα συμπτώματα του πρώτου 24ωρου μπορούν να καταπολεμηθούν με κοινά παυσίπονα ο κ. Αδαμίδης αναφέρει ότι «αν κάποιος νιώσει κάποιον πυρετό ή πονοκέφαλο που θα μπορούσε να καλυφθεί από την παρακεταμόλη, άνετα μπορεί».

Αντιθέτως, πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, ο παθολόγος Αδαμίδης αποτρέπει την κατάποση τέτοιων σκευασμάτων. «Όχι προληπτικά. Μόνο αν έχουμε συμπτώματα και καλό είναι ρωτάμε τον γιατρό μας» σημειώνει.

Μπορώ να καταναλώσω αλκοόλ πριν και μετά το εμβόλιο;

Με την εστίαση πλέον ανοιχτή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιορτάζουν τον εμβολιασμό τους μ’ ένα ποτήρι κρασί. Είναι σωστό ή επικίνδυνο;

«Δεν πρέπει να περιλαμβάνει αλκοόλ. Ούτε πριν ούτε μετά. Εγώ αυτό συστήνω στους ασθενείς μου τουλάχιστον για 3-4 ημέρες».

Νερό, ύπνος και φρούτα για ανώδυνο εμβολιασμό

Άφθονο νερό, ύπνος και σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά για έναν ανώδυνο εμβολιασμό χωρίς συμπτώματα. «Θα πρέπει να μην είναι βαρύ το διαιτολόγιο του. Να μην φάει λιπαρά μια μέρα πριν. Να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά επίσης» αναφέρει ο γιατρός.

Ξεκούραση και όχι κατάκλιση

Η ήπια άσκηση μετά τον εμβολιασμό βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος με τον κ. Αδαμίδη να αναφέρει ότι «θα πρέπει να έχουν το περπάτημα τους αλλά όχι έντονη γυμναστική γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κόπωση».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό τους καθώς τα πρώτα αντισώματα αναπτύσσονται μετά την τρίτη εβδομάδα.