Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο κοινό για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Ενώ ορισμένοι έχουν επιλέξει να φορούν ιατρικές μάσκες, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφασμάτων στο ευρύ κοινό και την εξελισσόμενη έρευνα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την εφαρμογή τους.

Ads

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες για τις μάσκες, συνιστώντας να φορεθούν σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος ευρείας μετάδοσης και η φυσική απόσταση είναι δύσκολη, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς χώρους.

«Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, οπότε η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19»,  ανέφερε στο Al Jazeera η Alice Simniceanu, ειδική πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στον ΠΟΥ.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικούς τρόπους χρήσης της μάσκας,« οδηγίες χρήσης» και ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν γι’ αυτές.

Ads

Τύποι μάσκας

Οι ιατρικές μάσκες, γνωστές και ως χειρουργικές μάσκες, κατασκευάζονται από τουλάχιστον τρία στρώματα συνθετικών, μη υφασμένων υλικών. Αυτά είναι τυποποιημένα, σχεδιασμένα για μία χρήση και αξιολογούνται για αποτελεσματικότητα στην αναπνοή.

Ο ΠΟΥ προτείνει τη χρήση ιατρικών μασκών για άρρωστα άτομα, άτομα με συμπτώματα COVID-19, εργαζόμενους στην υγεία, άτομα που φροντίζουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. «Αυτές οι μάσκες έχουν κάποια αντίσταση στη διείσδυση υγρών, η οποία είναι χρήσιμη για την προστασία του χρήστη από το να εκτοξεύει σταγονίδια και από τα σταγονίδια που εισέρχονται στο στόμα ή τη μύτη του από άλλους», δήλωσε η Simniceanu.

Εάν υπάρχει έλλειψη ιατρικών μασκών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου. Για το ευρύ κοινό, οι μη ιατρικές, υφασμάτινες μάσκες μπορούν να φορεθούν για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού αυτού που τη φορά  στους άλλους γύρω του. Αυτές μπορούν να αγοραστούν ή να τις φτιάξει κάποιος στο σπίτι.

Με βάση ακαδημαϊκή έρευνα που μοιράζεται και ο ΠΟΥ, οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών στρωμάτων και μπορούν να κατασκευαστούν από ποικιλία υλικών. «Το εσωτερικό στρώμα μπορεί να είναι βαμβάκι, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να είναι πολυεστέρας ή νάιλον, κάτι που απωθεί τα σταγονίδια και το μεσαίο στρώμα από πολυπροπυλένιο», εξήγησε η Simniceanu.

image

Πώς να φοράτε μάσκα με ασφάλεια

Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσετε τα χέρια σας πριν βάλετε τη μάσκα και να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας ενώ τη φοράτε. Η μάσκα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι σας και δεν πρέπει να φοριέται κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, γύρω από το λαιμό ή να κρέμεται από το αυτί. Μην αφαιρείτε ή τραβάτε τη μάσκα για να μιλήσετε με κάποιον. Όλες οι μάσκες πρέπει να αφαιρούνται από τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά και μετά πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να απορρίπτονται μετά από μία χρήση ή όταν γίνονται υγρές ή φθείρονται.

Εάν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες μάσκες, αυτές πρέπει να φυλάσσονται σε μια καθαρή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Συνιστάται να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με σαπούνι ή απορρυπαντικό, κατά προτίμηση σε ζεστό νερό. Συνιστάται να μην φοράτε μάσκα ενώ ασκείστε καθώς μπορεί να δυσκολευτεί η αναπνοή. Δεν χρειάζεται επίσης να φοράτε μάσκα όταν είστε μόνος σας σε αυτοκίνητο ή όχι γύρω από ανθρώπους, συμπλήρωσε η Simniceanu.

Μύθοι για τη μάσκα

Οι μάσκες δεν είναι η μόνη λύση και τρόπος προστασίας κατά του COVID-19. Η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση πρέπει επίσης να διατηρούνται ως προστατευτικά μέτρα. «Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι η μάσκα είναι μια μαγική λύση για τον κοροναϊό και δεν είναι», δήλωσε η Simniceanu.

Στην πραγματικότητα, η λανθασμένη χρήση μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. «Όταν οι άνθρωποι τη φορούν γύρω από το πηγούνι ή τα γένια τους, και στη συνέχεια τραβούν τη μάσκα πίσω στο πρόσωπό τους, αυτό στην πραγματικότητα προσθέτει στρώματα μόλυνσης και βάζει περισσότερα παθογόνα στο στόμα που μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε μόλυνση», πρόσθεσε.

Ένας άλλος μύθος για τη μάσκα που κυκλοφόρησε ισχυρίζεται ότι η παρατεταμένη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα ως αποτέλεσμα του χρήστη να αναπνέει τον αέρα που εκπνέει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όταν φοριέται σωστά, η παρατεταμένη χρήση ιατρικών μασκών δεν προκαλεί δηλητηρίαση από CO2 ή ελλείψεις οξυγόνου.