Κοκτέιλ αμινοξέων το οποίο αύξησε κατά 12% τη διάρκεια της ζωής των πειραματόζωων ανακάλυψαν Ιταλοί επιστήμονες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το ίδιο μίγμα θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, ιδίως τους ηλικιωμένους και ασθενείς.

Ads

Κατά 95 κατά μέσο όρο ημέρες (12%) αύξησε τη ζωή των πειραματόζωων το συγκεκριμένο μίγμα τριών αμινοξέων διαλυμένων σε νερό, επιφέροντας στον οργανισμό τους βιολογικές μεταβολές, που αύξησαν την παρεχόμενη ενέργεια στα κύτταρα των πειραματόζωων και μείωσαν τις βλάβες σε αυτά λόγω της οξείδωσης που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες μορίων.

Τα ποντίκια δηλαδή που έλαβαν το κοκτέιλ αυτό έζησαν κατά μέσο όρο 869 μέρες έναντι 774 των υπολοίπων. Επιπλέον, είχαν περισσότερη δύναμη και καλύτερο μυικό συντονισμό.

Ακόμη, τα ποντίκια που πήραν το συγκεκριμένο κοκτέιλ, παρήγαγαν μεγάλους αριθμούς μιτοχονδρίων, των “εργοστασίων” παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Επίσης εμφάνισαν αυξημένη ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT1, που συνδέεται με την μακροζωία, ενώ ανέπτυξαν ακόμα καλύτερες άμυνες ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες για την καρδιά και τους σκελετικούς μυς.

Ads

“Είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένα μίγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής των ποντικιών,” αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ η νέα έρευνα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ειδικών συμπληρωμάτων αμινοξέων που θα ωφελούν τους ανθρώπους, ιδίως όσους έχουν προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων κ.α.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δήλωσαν, τέλος, ότι πλέον πρέπει να γίνει μια μεγάλη κλινική έρευνα σε ανθρώπους για να παράσχει επαρκώς πειστικές αποδείξεις.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον δρα Έντσο Νιζόλι του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μιλάνο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Cell Metabolism.”