Ολλανδοί ερευνητές μας προτρέπουν να «κλάψουμε για να ξεθυμάνουμε» υποστηρίζοντας ότι μόνο αν εκτονωθούμε συναισθηματικά θα αισθανθούμε καλύτερα.

Ads

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού Motivation and Emotion, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Τίλμπουργκ με επικεφαλής με επικεφαλής τον δρ Ασμίρ Γκράκανιν, ζήτησε από 60 εθελοντές να παρακολουθήσουν δύο δακρύβρεχτες ταινίες.

Σχεδόν οι μισοί έκλαψαν βλέποντας τες. Στη συνέχεια όλοι ερωτήθηκαν πως ένιωσαν αμέσως μετά το τέλος των ταινιών και πάλι μετά από 20 και 90 λεπτά, αργότερα.

Αμέσως μετά το τέλος των ταινιών, η διάθεση των εθελοντών που δεν είχαν κλάψει ήταν απαράλλακτη, ενώ όσο είχαν κλάψει ήταν πεσμένη. Όμως, εντός 20 λεπτών η διάθεση των τελευταίων είχε επανέλθει και μετά από 90 λεπτά αισθάνονταν πολύ καλύτερα, απ’ ότι πριν δουν τις ταινίες.

Ads

«Η πτώση και επαναφορά των συναισθημάτων στα αρχικά επίπεδα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, λοιπόν», εξηγεί ο ερευνητής.

«Ο μηχανισμός του κλάματος δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος να προσελκύσουμε την υποστήριξη και τη φροντίδα των άλλων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρόλος του είναι η έκκριση συναισθημάτων» καταλήγει ο δρ Ασμίρ Γκράκανιν.