Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι οι άνθρωποι με κατάθλιψη. Ωστόσο, οι γυναίκες παρουσιάζονται πιο ευάλωτες και είναι πιθανόν συχνότερα να εμφανίσουν κάποιο νόσημα που αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Asia».

Ads

Στη εν λόγω μελέτη που παρουσιάζεται από το ΑΠΕ, αναφέρεται ότι συμμετείχαν συνολικά 4,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 36-52 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση και οι εργαστηριακές τιμές νηστείας κατά τον αρχικό έλεγχο της υγείας των συμμετεχόντων.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η έρευνα, η αναλογία κινδύνου της κατάθλιψης για καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 1,39 για τους άνδρες και 1,64 για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς κατάθλιψη.

Ads

Να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Παλιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι σχετίζεται η κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της στηθάγχης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της θνησιμότητας.

Η ε λόγω έρευνα διερευνά τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την καρδιαγγειακή νόσο κι επιχειρεί να ανακαλύψει και να φωτίσει τους πιθανούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στις διαφορές με βάση το φύλο.

Η κατάθλιψη τρίτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως

Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για την προσαρμογή των στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης της καρδιαγγειακής νόσου ανάλογα με τους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.

Οι συγγραφείς της έρευνας σε ό,τι αφορά τους τους πιθανούς μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής, αναφέρουν ότι μια εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν πιο σοβαρά και επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ενδεχομένως μάλιστα οι γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ορμονικών αλλαγών, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Ορμονικές αλλαγές, διαβήτης, παχυσαρκία και υπέρταση

Άλλοι μηχανισμοί αφορούν τη μεγαλύτερη ευαισθησία των γυναικών σε παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη. Κι αυτές είναι παράμετροι όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι διαφορές επίσης στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης και της θεραπείας μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι διαφορές συγκεκριμένου φύλου σε βιολογικούς παράγοντες, όπως η γενετική και το ορμονικό προφίλ, είναι πιθανόν επίσης να εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες.