Αποτελούν μέρος της τελετουργίας του νέου έτους – μια προσπάθεια για μια νέα αρχή. Ωστόσο όπως λένε οι ψυχολόγοι, οι αποφάσεις για το νέο έτος είναι σχεδόν άσκοπες. Δεν τις τηρούμε, αποθαρρυνόμαστε κατά τη διάρκεια και τελικά καταλήγουμε πιο απελπισμένοι από πριν.

Ads

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων φοιτητών για την εκπόνηση σχετικής μελέτης είχαν κατορθώσει να κάνουν πραγματικότητα τις αποφάσεις τους για το νέο έτος. Ένα μεγάλο μέρος αυτών που απέτυχαν είχαν ακολουθήσει συμβουλές αυτόβοήθειας από γκουρού- συμβουλές που σχεδόν εγγυώνται την καταστροφή.

Ο Richard Wiseman, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ο οποίος και διεύθυνε την ανάλυση, είπε πως ο ίδιος και η ομάδα του ζήτησαν από 700 άτομα τις στρατηγικές τους για την επίτευξη των στόχων τους για τη νέα χρονιά. Οι στόχοι τους κυμαίνονταν από την απώλεια βάρους ή τη διακοπή του καπνίσματος μέχρι την απόκτηση ενός πτυχίου και την έναρξη μιας καλύτερης σχέσης.

Από το 78% που απέτυχαν, πολλοί είχαν επικεντρωθεί στα μειονεκτήματα της μη επίτευξης των στόχων!Κατέστειλαν τις επιθυμίες τους, χρησιμοποίησαν την φαντασία τους και επικαλέστηκαν τη δύναμη της θέλησης, χωρίς να τη χρησιμοποιήσουν και στη πράξη.

Ads

Όπως λέει στη Guardian o Wiseman: ” Πολλές από αυτές τις ιδέες συνιστώνται συχνά από εμπειρογνώμονες αυτοβοήθειας , αλλά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι απλά δεν λειτουργούν. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν είναι αρκετό να κολλήσετε την εικόνας ενός μοντέλου στο ψυγείο σας ή να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας”.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που πέτυχαν τους στόχους τους, έτειναν να τους ” σπάζουν” σε μικρότερα βήματα και να επιβραβεύουν τον εαυτό τους όταν πετύχαιναν έναν από αυτά. Επιπλέον μίλησαν στους φίλους τους για αυτούς τους στόχους, εστιάζοντας στα οφέλη της επιτυχίας και διατηρώντας ένα ημερολόγιο της προόδου τους.

Οι άνθρωποι που σχεδίασαν μια σειρά μικρότερων στόχων είχαν κατά μέσο όρο ποσοστό επιτυχίας 35%, ενώ εκείνοι που ακολούθησαν τις πέντε από τις παραπάνω στρατηγικές, είχαν 50% πιθανότητες επιτυχίας, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης.

“Πολλές από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές περιλαμβάνουν ένα σχέδιο και πολλή βοήθεια για να το ακολουθήσετε”, προτείνει ο Wiseman.

Mάλιστα όπως προειδοποιεί ο ίδιος το να παίρνει κανείς αποφάσεις για αλλαγή την τελευταία στιγμή μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία, λόγω της έλλειψης πραγματικών κινήτρων. “Αν το κάνετε γιατί έχετε κάποιο βραχυπρόθεσμο κίνητρο, αυτό πιθανότατα δεν σημαίνει και πολλά για εσάς και συνεπώς δεν θα έχει αποτελέσματα. Σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλοδοξίες σας μπορεί να είναι συχνά ψυχολογικά επιβλαβείς επειδή θα σας στερήσουν το αίσθημα του αυτοέλεγχου.”

Άλλες στρατηγικές που βοήθησαν τους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους περιλαμβάνουν την λήψη μόνο μιας απόφασης και την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων προβλημάτων στο σχέδιο, απλώς σαν προσωρινές αποτυχίες.

Πηγή: Guardian