Παρά τη «δημοφιλή» πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται απλώς από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή. Έχει πολλές βιταμίνες, είναι αντιοξειδωτικό και έχει ελάχιστες θερμίδες.

Ads

Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το καλοκαίρι και όχι άδικα. Είναι δροσιστικό και μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τη ζέστη.

Μαζί με το πεπόνι και το μέλι, τα καρπούζια είναι μέλη της βοτανικής οικογένειας Cucurbitaceae. Υπάρχουν πέντε κοινά είδη καρπουζιού: σπόροι, χωρίς σπόρους, μίνι (επίσης γνωστός ως προσωπικό), κίτρινο και πορτοκαλί.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση φυτικών τροφίμων όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο, σύμφωνα με το medicalnewstoday.

Ads

Τα οφέλη που έχει το καρπούζι στην υγεία

Πρόληψη άσθματος

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την American Journal of Hypertension διαπίστωσε ότι η τα συμπληρώματα με εκχυλίσματα καρπουζιού βελτιώνουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος σε παχύσαρκους ενήλικες με προ υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο 1. Επίσης το λυκοπένιο – που βρίσκεται στο καρπούζι – μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος

Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Πέψη

Το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βοηθά στην σωστή λειτουργία του εντέρου.

Ενυδάτωση

Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Συνεπώς κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών αποτελεί την ιδανική τροφή για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πόνος των μυών

Το καρπούζι και ο χυμός καρπούζι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο των μυών και βελτιώνουν την αποκατάσταση μετά από άσκηση σε αθλητές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στο αμινοξύ L-κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι.

Δέρμα

Το καρπούζι είναι ιδανικό για το δέρμα γιατί περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, η οποία διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.