Ο προστάτης είναι ένας αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, που παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο. Περιβάλλει μέρος της ουρήθρας, το σωλήνα που αδειάζει ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ads

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν εμφανή για αρκετά χρόνια. Γι’ αυτό και από μια ηλικία και μετά απαιτείται τακτικός έλεγχος από εξειδικευμένο γιατρό.

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Ποιος κινδυνεύει για καρκίνο του προστάτη;

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Περισσότερο από το 70% των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια είναι άνω των 65 ετών. Οι Αφροαμερικανοί άνδρες έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τους λευκούς άνδρες. Οι δραματικές διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη παρατηρούνται επίσης σε διαφορετικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Ads

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εμπλέκονται διατροφικοί παράγοντες, όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, που μπορεί να έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο, ιδιαίτερα για τις οικογένειες στις οποίες η διάγνωση γίνεται σε άνδρες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με τον αριθμό των στενών συγγενών που πάσχουν από τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων
  • Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Ασθενής ροή των ούρων
  • Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά
  • Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Δυσκολία στύσης
  • Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα
  • Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.