Σήμερα 15 Νοεμβρίου η μέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το καρκίνο στο πάγκρεας. Ο καρκίνος του παγκρέατος αρχίζει στους ιστούς του παγκρέατος, ένα όργανο στην κοιλιά σας που βρίσκεται πίσω από το κάτω μέρος του στομάχου σας. Το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των σακχάρων.

Ads

Ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στα κοντινά όργανα. Σπάνια ανιχνεύεται στα αρχικά στάδια, ενώ σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το 60% των ανθρώπων δεν γνωρίζει πολλά για τον καρκίνο του παγκρέατος Η εξέταση ενδέχεται να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση ενός προβλήματος, ενώ η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη εμφανίζει αύξηση 5% μεταξύ 1990-2016, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολόγων United European Gastroenterology (UEG). Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις πέντε μορφές καρκίνου με τα περισσότερα θύματα. Οι άλλες τέσσερις είναι οι καρκίνοι των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, που όμως εμφανίζουν σταδιακή μείωση της θνησιμότητας μετά το 1990. Αντίθετα, οι θάνατοι από παγκρεατικό καρκίνο ως ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης συνεχίζουν να αυξάνουν, με αποτέλεσμα ο εν λόγω καρκίνος να έχει πλέον ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού ως η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο καρκίνος του παγκρέατος -γνωστός και ως «σιωπηλός δολοφόνος»- έχει τη μικρότερη επιβίωση ασθενών από όλους τους καρκίνους στην Ευρώπη και ευθύνεται για περισσότερους από 95.000 θανάτους κάθε χρόνο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι μόνο 4,6 μήνες.

Ads

Συμπτώματα

Τα συμπτώματά του αργούν να εκδηλωθούν, με συνέπεια να είναι δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, ώστε να γίνει η σωτήρια για τη ζωή χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα που ου μπορεί να “αντανακλά” στην πλάτη σας
  • Απώλεια της όρεξης ή απώλεια βάρους
  • Κατάθλιψη
  • Νεοεμφανιζόμενος διαβήτης
  • Θρόμβοι αίματος
  • Κούραση
  • Κιτρίνισμα του δέρματός σας και του λευκού των ματιών σας (ίκτερος)

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, ίκτερο, ή άλλα συμπτώματα που σας ενοχλούν. Πολλές ασθένειες και παθήσεις -εκτός από τον καρκίνο- μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην το αμελήσετε, να μην βγάλετε δικά σας συμπεράσματα για το τι μπορεί να έχετε, αλλά να πάτε στο γιατρό και να κάνετε όλες τις εξετάσεις που ενδεχομένως θα σας συστήσει.



Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι γιατροί έχουν εντοπίσει παράγοντες, όπως το κάπνισμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

  • Χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα)
  • Διαβήτης
  • Οικογενειακό ιστορικό γενετικών συνδρόμων
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος
  • Κάπνισμα

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός καπνίσματος, μακροχρόνιου διαβήτη και κακής διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Έρευνες

Παρά την αύξηση της θνησιμότητας και τη μικρή επιβίωση των ασθενών, ο παγκρεατικός καρκίνος, σύμφωνα με την UEG, λαμβάνει λιγότερο από το 2% της συνολικής χρηματοδότησης για αντικαρκινική έρευνα στην Ευρώπη, ποσοστό που κρίνεται τελείως ανεπαρκές.

Τελευταία η έρευνα στρέφεται στο ρόλο του μικροβιώματος, καθώς ο πληθυσμός των μικροβίων σε ένα καρκινικό πάγκρεας έχει βρεθεί να είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερος από το υγιές πάγκρεας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απομάκρυνση βακτηρίων από το έντερο και το πάγκρεας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να «αναπρογραμματίσει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να αμύνονται καλύτερα έναντι των καρκινικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι, επιφέροντας αλλαγές στο μικροβίωμα, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας ή της ανοσοθεραπείας, θα επιβραδύνουν τις μεταστάσεις και τελικά θα «φρενάρουν» την επιδείνωση της νόσου.