Από την καρδιά τους εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους οι Ελληνες, τη στιγμή που σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Της Έλενας Φυντανίδου από την Εφημερίδα «Το Βήμα».

Ads

Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση λιπαρών τροφών έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στη 18η από την τέταρτη καλύτερη θέση που είχε το 1979 ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα των ανδρών από στεφανιαία νόσο. Ετσι, ενώ το 1970 η Ελλάδα είχε το δεύτερο καλύτερο προσδόκιμο ζωής σε όλη την Ευρώπη, το 2009 υποχώρησε στην όγδοη θέση. Για την αρνητική αυτή εικόνα «ευθύνονται» τόσο οι κακές συνήθειες των Ελλήνων – το 2007 ήταν οι πιο μανιώδεις καπνιστές στον κόσμο- όσο και η μη εφαρμογή μέτρων πρόληψης.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στην Ελλάδα αποτελεί κενό γράμμα του νόμου, ενώ όσον αφορά τη διατροφή δεν υπάρχει στα σχολεία καμίας μορφής εκπαίδευση των μαθητών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση κατανάλωσης τσιγάρων με 3.000 τσιγάρα ανά άτομο ετησίως (*φωτο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν μέτρα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η Φινλανδία, η θνητότητα από στεφανιαία νόσο μειώθηκε κατά 76% μεταξύ των ετών 1972 και 2005.

Ads

Την ίδια χρονική περίοδο η θνητότητα των Ελλήνων από στεφανιαία νόσο αυξήθηκε κατά 11%. «Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση της θνητότητας στην Ελλάδαόσο στα μέτρα πρόληψης που εφήρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Βλ.Πυργάκης .

Οπως επισημαίνει, «ως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει κάνει προόδους στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καταλαμβάνοντας σχεδόν την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή λίστα». Η εφαρμογή αντικαπνιστικών και άλλων προληπτικών μέτρων στη χώρα μας αποτελεί ανάγκη για τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αφού το κυριότερο αίτιο θανάτου στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα παραμένουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Εχει αποδειχθεί ότι ο καλύτερος,ασφαλέστερος και φθηνότερος τρόπος για να μειώσεις τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους θανάτους από αυτάδεν είναι μέσω της βελτίωσης των νοσοκομειακών υποδομών,αλλά μέσω της πρωτογενούς πρόληψης.Αυτή βασίζεται στη διακοπή του καπνίσματος, στην υγιεινή διατροφή,στην καθημερινή φυσική δραστηριότητα (περίπου μισή ώρα μέτρια άσκηση καθημερινά), στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας (κυρίως της κοιλιακής παχυσαρκίας) και της δυσλιπιδαιμίας (με δίαιτα φτωχή σε λιπαρά και σε ειδικές περιπτώσεις με φάρμακα), στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης (με περιορισμό στο αλάτι) και στη μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων ώστε η τιμή σακχάρου του αίματος να είναι χαμηλή. Το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία είχε παλαιότερα σε διεθνές επίπεδο τη μεγαλύτερη θνητότητα από καρδιοπάθειες και μέσα σε 33 χρόνια κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των θανάτων λόγω στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 76%, εφαρμόζοντας τα παραπάνω απλά μέτρα,μας δείχνει τον δρόμο» επισημαίνει ο κ. Πυργάκης.

Στοιχεία της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 4,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη (το 54% των θανάτων γυναικών και το 43% των ανδρών). Αποτελούν επίσης τη συχνότερη αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών (12% των ανδρών και 5% των γυναικών στην Ευρώπη).

Ο θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο- σημειώνει ο κ. Πυργάκης- συχνά είναι αιφνίδιος και απρόβλεπτος, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η ιατρική φροντίδα να μην είναι διαθέσιμη και πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστούν εγκαίρως ή να έχουν μόνο ανακουφιστικό χαρακτήρα.

Oι μισοί θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο στην Ευρώπη οφείλονται σε στεφανιαία νόσο και το ένα τρίτο στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Οσον αφορά τους θανάτους ανδρών από στεφανιαία νόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατείχε το 1979 την τέταρτη καλύτερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, υστερώντας μόνο έναντι της Γαλλίας και δύο άλλων μεσογειακών χωρών (Ισπανία και Πορτογαλία).