Ξέρετε πόσο βλαβερό είναι κι όμως συνεχίζεται να καπνίζεται. Για τους περισσότερους καπνιστές, το κόψιμο του τσιγάρου αποτελεί πραγματικό άθλο. Ακόμα κι αν καπνίζεται περιστασιακά ή μανιακά σε καθημερινή βάση, φαίνεται να αγνοείτε πόσο κακό κάνετε στα πνευμόνια σας. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο και η τέταρτη πιο κοινή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Ads

Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα. “Ακόμα κι αν καπνίζατε όλη σας τη ζωή, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και την ποιότητα ζωής σας. Αμέσως, οι χτύποι της καρδιάς και η αρτηριακή σας πίεση θα μειωθούν και οι πνεύμονες θα αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα. Η διακοπή δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να θεραπευτεί και σε ορισμένες περιπτώσεις η βλάβη στον πνεύμονα αναστρέφεται”, δήλωσε ο Rene Patino, ειδικός της πνευμονικής νόσου στο Kaiser Permanente Los Angeles.”

Μια μελέτη του Δεκεμβρίου του 2016 από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos έδειξε ότι ο καπνός του τσιγάρου, ο οποίος μπορεί μα είναι και ο καπνός που εισπνέετε ως παθητικός καπνιστής, προκαλεί σοβαρά προβλήματα. «Το κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο με διάφορους τρόπους Ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει το DNA σε όργανα που είναι άμεσα εκτεθειμένα στον καπνό και επιταχύνει τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων στα υπόλοιπα όργανα», γράφει ο καθηγητής Ludmil Alexandrov, συνεργάτης στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos και επικεφαλής της μελέτης.

Παρόλο που η αερόβια άσκηση και η ετήσια παρακολούθηση της υγείας σας μπορούν να είναι επωφελείς για την υγεία των πνευμόνων σας, υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος να τους προστατεύσετε. Η καλή διατροφή!

Ads

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Oncology, διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή ( χρωστική ουσία που δημιουργεί το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα) και βιταμίνη C θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, γιατί λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Ειδικότερα οι τροφές που συμβάλλουν στην προστασία των πνευμόνων είναι:

Ακτινίδιο

Πορτοκάλι

Γκρέιπφρουτ

Μπρόκολο

Λάχανο

Ντομάτα

Γλυκοπατάτες

Καυτερές πιπεριές

Σκόρδο

Κρεμμύδι

Τζίντζερ

Φυτό Astragalus

Βότανα

Τσάι