Για κάποιους είναι ένας τρόπος χαλάρωσης, μια κουλτούρα και ένας τρόπος ζωής με τον οποίο διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες. Για κάποιους πιο σηντηρητικούς ακόμα και στην «προοδευτική» μας κοινωνία θεωρείται ένα ναρκωτικό που ανοίγει την πόρτα στις πιο «σκληρές» ουσίες και στιγματίζει τους χρήστες του. Η κάνναβη το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Οι υποστηρικτές μιλούν για τις φαρμακευτικές δυνατότητες της, ενώ οι επικριτές για τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Ads

Η φαρμακευτική κάνναβη είναι ήδη νόμιμη σε διάφορα μέρη του κόσμου από τον Νοέμβριο του 2018. Ωστόσο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιμένουν ότι η μαριχουάνα δεν έχει νόμιμη χρήση, ενώ είναι πολύ εύκολη και η κατάχρηση της. Την ίδια ώρα, τα καταστήματα που πωλούν φαρμακευτική κάνναβη έχουν μια αυξανόμενη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων για τον πόνο, το άγχος, το σεξ και άλλα. Πολλά από τα είδη προς πώληση έχουν «ψυχεδελικά» ονόματα όπως Blue Dream, Bubba Kush και Chocolope. Αλλά υπάρχουν πραγματικά διαφορές στις ιατρικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών ή πρόκειται μόνο για διαφημιστικά παιχνίδια; Σύμφωνα με το Conversation ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ημαριχουάνα σε μικρές ποσότητες μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα. Πως αλλιώς όμως μπορεί η μαριχουάνα να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική;

Τι είναι τα κανναβινοειδή;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μαριχουάνα είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή κανναβινοειδών, χημικών ουσιών που μπορεί να δεσμεύονται στους υποδοχείς κανναβινοειδών στους εγκεφάλους μας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να νιώσουμε ευφορία. Η πιο γνωστή από αυτές τις ουσίες είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). «Η μαριχουάνα είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή φαρμακευτικών ενώσεων που μόλις αρχίσαμε να διερευνάμε. Προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των ενώσεων στο εργαστήριο, η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει τις παρανοήσεις σχετικά με τη μαριχουάνα και να εξετάσει τι λέει η έρευνα για την ιατρική της αξία», ανέφερε ο James David Adams, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ads

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη προβεί σε κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, εγκρίνοντας συνταγογραφούμενα φάρμακα που προέρχονται από μαριχουάνα. Το dronabinol και το nabilone, για παράδειγμα χρησιμοποιούνται για την ναυτία, ενώ το nabiximols για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η κανναβιδιόλη ή αλλιώς CBD από την άλλη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων επιληψίας.

Η μαριχουάνα περιέχει τουλάχιστον 85 κανναβινοειδή και 27 τερπένια, αρωματικά έλαια που παράγονται από πολλά βότανα και λουλούδια που μπορεί να δράσουν σαν φάρμακα. Η THC είναι το κανναβινοειδές που προκαλεί την ευφορία όταν καπνίζει κανείς το φυτό. Η THC μιμείται έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αντιανταμίδη, ο οποίος  συνδέεται με τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου, οι οποίοι στη συνέχεια στέλνουν σήματα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, τη μνήμη, τη σκέψη, την αντίληψη και τον συντονισμό.

Φαρμακευτικές ιδιότητες της μαριχουάνας

Δεν χρησιμοποιούνται όμως όλα τα κανναβινοειδή για να προκαλέσουν αποκλειστικά και μόνο ευφορία. Η κανναβιδιόλη, ένα κανναβινοειδές παρόμοιο με το THC, υπάρχει επίσης στη μαριχουάνα, ειδικά σε ορισμένες ποικιλίες. Αλλά αυτές οι ποικιλίες δεν προκαλούν ευφορία. Το μόριο κανναβιδιόλης αλληλεπιδρά με μια ποικιλία υποδοχέων – συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων κανναβινοειδών και σεροτονίνης – για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και την καταπολέμηση του άγχους. Παράλληλα, η μαριχουάνα περιέχει αρκετά αρωματικά μόρια που ανακουφίζουν από τον πόνο και χαλαρώνουν τους μύες. Υπάρχουν επίσης κάποιες ποικιλίες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα για να ανακουφίσουν από τον πόνο, χωρίς να χρειάζεται να καπνίσει κανείς το φυτό.

Διαφορετικές ποικιλίες

Πολλές διαφορετικές ποικιλίες μαριχουάνας βρίσκονται στην αγορά και υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά ασθενειών. Ο FDA δεν έχει καμία επίγνωση για αυτούς τους ισχυρισμούς, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει τη μαριχουάνα ως νόμιμο προϊόν.

Στον κόσμο καλλιεργούνται πολλά είδη μαριχουάνας, αλλά με περισσότερο THC κι άλλα με λιγότερο. Πώς μπορείτε όμως να γνωρίζετε ότι το είδος που επιλέγετε είναι νόμιμο με πιθανά ιατρικά οφέλη; Κάθε είδος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό ανάλυσης που να δείχνει το ποσό από κάθε δραστική ουσία που υπάρχει στο προϊόν που αγοράζετε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μαριχουάνα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχει και δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ζαλάδες και εμετούς. Επίσης, οι ποικιλίες με υψηλά ποσοστά THC, όπως το Royal Gorilla και το Fat Banana, μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος, ακόμη και ψύχωση σε μερικούς ανθρώπους.

Οι έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με είδη που έχουν περισσότερη κανναβιδιόλη, όπως το λάδι κάνναβης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαριχουάνα δρα καταπραϋντικά στην ναυτία που προκαλείται από τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2, σε δύο μορφές επιληψίας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις ημικρανίες, την πολλαπλή σκλήρυνση, την οστεοαρθρίτιδα, την ρευματοειδής αρθρίτιδα, την μετατραυματική διαταραχή άγχους, τις διαταραχές ύπνου και την τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι συνιστάται η κατανάλωση ή η τοπική εφαρμογή προϊόντων μαριχουάνας κι όχι το κάπνισμα.

Είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα από την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της κατάλληλης και ασφαλούς χρήσης της μαριχουάνας. Ωστόσο, όσο ο FDA δεν αναγνωρίζει τη χρήση ιατρικής μαριχουάνας, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εύρεση χρηματοδότησης για την έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα. Ίσως ήρθε η ώρα η βιομηχανία της κάνναβης να εξετάσει τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας για τη μαριχουάνα, αφήνοντας στην άκρη άλλα συμφέροντα.