Η ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα φυματίωση παραμένει σε κρίσιμα επιπέδα, με περίπου 480.000 νέα κρούσματα το 2014, ενώ οι ποικίλλες μορφές πνευμονοπάθειας στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους μόνον το 2013, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

Ads

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, η εμφάνιση της ανθεκτικής αυτής μορφής φυματίωσης – ένα πρόβλημα που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και προκαλείται από ασθενείς που έχουν ασθενήσει από κανονική φυματίωση και στους οποίους δόθηκαν είτε λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή, είτε λανθασμένες δόσεις, είτε οι ίδιοι δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους – συνιστά έναν ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνισαν φέτος το μικρόβιο της φυματίωσης, ενώ περίπου το 3,5% από αυτούς βρέθηκαν να έχουν νοσήσει από κάποια παραλλαγή του μικροβίου αυτού, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα φάρμακα. Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, τα κρούσματα αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία όσον αφορά τη θεραπεία τους.

“Έχουν εμφανιστεί σοβαρές επιδημίες σε κάποιες περιοχές, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία”, τόνισε ο ΠΟΥ στην ετήσια έκθεσή του για την επιβάρυνση των ανθρώπων από τη φυματίωση σε παγκόσμια κλίμακα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. “Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά ανησυχητικά” συνέχισε ο Οργανισμός, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ads

Το ανθεκτικό στα φάρμακα αλλά και θανατηφόρο στέλεχος του μικροβίου έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερες από εκατό χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η φυματίωση είναι η δεύτερη – μετά το AIDS – ασθένεια με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 8 δισ. δολάρια (6,31 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση, ώστε η φυματίωση να αντιμετωπιστεί καθολικά, με τον Οργανισμό να αναφέρει ότι του υπολείπονται τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε επίπεδο χρηματοδότησης.

“Η έγκυρη διάγνωση αλλά και η χρήση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να σώσει ζωές”, καταλήγει ο ΠΟΥ.