Τα λιπαρά έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία της μνήμης και παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.

Ads

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρίς Γκόλομπ, διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών την ημέρα είχαν κακή επίδοση στα τεστ μνήμης, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έτρωγαν λιγότερα τρανς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να απαγορεύσει τα τρανς λιπαρά σε ορίζοντα τριετίας.

Τα εν λόγω λιπαρά παράγονται από τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της HDL («καλής»). Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν επίσης την φλεγμονή στον οργανισμό και παρεμβαίνουν στην παραγωγή των ορμονών, γεγονός που εν μέρει εξηγεί και την αρνητική επίδρασή τους στη μνήμη.

Ads

Η Δρ Μπεατρίς Γκόλομπ και οι συνεργάτες της θέλησαν να δουν κατά πόσο τα τρανς λιπαρά επηρεάζουν τη λειτουργία της μνήμης, μελετώντας στοιχεία από 645 υγιείς άνδρες που είχαν συμπληρώσει διατροφικό ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια είχαν υποβληθεί σε τεστ μνήμης.

Το τεστ περιλάμβανε σετ από 104 κάρτες με λέξεις. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν η κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν ξαναδεί σε προηγούμενη κάρτα.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες 45 ετών και κάτω κατάφεραν να θυμηθούν σωστά 86 λέξεις. Αλλά για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν καθημερινά, η επίδοσή τους έπεφτε κατά 0,76 λέξεις.

Οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά 16 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανακάλεσαν σωστά 12 λιγότερες λέξεις, ενώ όσοι κατανάλωναν έως και 28 γραμμάρια θυμήθηκαν 21 λιγότερες.

«Ο στόχος των τροφίμων είναι να παρέχουν στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Και τα τρανς λιπαρά κάνουν το ακριβώς αντίθετο, υποβιβάζοντας την κυτταρική και οργανική λειτουργία του», σχολιάζει η Δρ Γκόλομπ.