Την εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες κάνει ο διαβήτης τύπου ΙΙ, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Ads

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Θανάσης Τζιαμούρτας, «η παχυσαρκία αποτελεί ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες, το οποίο τείνει να προσλάβει διαστάσεις επιδημίας ή ακόμη και πανδημίας. Στους ενήλικες, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν θετική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υψηλού κινδύνου θνησιμότητας, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών».

Η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και επεκτείνεται σε παιδιά και εφήβους των ανεπτυγμένων χωρών. Δεδομένα αναφέρουν ότι, 22 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, κάτω των 5 χρόνων, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ειδικότερα, από εργασίες που έχουν γίνει σε παιδιά της Δυτικής Θεσσαλίας προκύπτει ότι περίπου το 50% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ads

Στην ηλικία 6-12 χρόνων, 1 στα 4 παχύσαρκα παιδιά έχει μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 60% των παιδιών αυτών διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη συνέπεια της παιδικής παχυσαρκίας είναι ότι περνάει και στην εφηβεία, ενώ τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.

Σημειώνεται ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ χαρακτηρίζεται ως διαβήτης των ενηλίκων, επειδή κατά κανόνα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η εμφάνιση αυτής της μορφής σε νεαρότερης ηλικίας άτομα. Συνήθως πάντως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρονών και συνηθέστερα σε ηλικία άνω των 55 ετών.