Μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή κατέληξε στη διαπίστωση ότι κακώς έχει βγει η κακή φήμη που θέλουν τα ζυμαρικά να παχαίνουν κι αδίκως τα αποφεύγουν όσοι και όσες θέλουν να αδυνατίσουν. 

Ads

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον Γιώργο Πούνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nutrition & Diabetes», μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το συμπέρασμά τους είναι ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης. 

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο Γιώργος Πούνης, ερευνητής στο ιταλικό ινστιτούτο IRCCS IstitutoNeurologico Mediterraneo Neuromed.

Ads

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη», τόνισε η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, επισήμαναν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.