Πάνω από το 50% των παιδιών είναι μέλη μιας τουλάχιστον σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Η μέση ηλικία που ένα παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο είναι τα 6,2 έτη. 

Ads

Τα εν στοιχεία προέρχονται από έρευνα που έγινε σε 655 παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού στην περιοχή της Αττικής το 2015, από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα: 

  • Η μέση τιμή της ηλικίας που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για πρώτη φορά ήταν τα 6,2 έτη

    Ads
  • 51,2% είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. Facebook

  • Πάνω από 2 ώρες σε κανονική σχολική μέρα (καθημερινή) χρησιμοποιούσαν το Facebook 18,5% 

  • Πάνω από 2 ώρες σε μέρα αργίας (Σ/Κ ή άλλη αργία) χρησιμοποιούσαν το Facebook 36% 

  • Φορητές συσκευές (tablets ή παρόμοιες) χρησιμοποιούσαν 37% των παιδιών καθημερινά 

  • Κινητό τηλέφωνο (smartphone ή παρόμοιο) χρησιμοποιούσαν 20% των παιδιών καθημερινά 

  • Στο καθιστικό ή άλλο κοινόχρηστο χώρο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά 37% των παιδιών  

  • Στο υπνοδωμάτιο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά 22% των παιδιών  

  • 52% των παιδιών αναφέρουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία 

  • Καθημερινά 39% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση

  • Καθημερινά 13,2% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για παιχνίδι (call of duty, counterstrike κτλ)

  • Καθημερινά 3,9% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια (λαχεία, στοίχημα, καζίνο κτλ)

  • Καθημερινά 8,5% χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι 

Τι λένε όμως τα ίδια τα παιδιά στη τη Γραμμή Στήριξης Μ.Ε. Υποστηρίζω 800 11 800 15: 

Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι..και αρχικά δεν πιστεύω πως το Internet μου κάνει κακό! Κι αυτό που λένε ότι δυο ώρες την ημέρα είναι αρκετές… μπαρούφες. Εγώ ξέρω πως από μικρός μου άρεσε ότι είχε τεχνολογία… πιο μικρός έβγαινα με τους γονείς μου για φαγητό και μου έδιναν το κινητό αβίαστα… για να απασχολούμαι και να μην βαριέμαι.. και τώρα ξαφνικά τι  άλλαξε..Φταίει που μεγάλωσα και ικανοποιώ μόνος μου την επιθυμία μου όταν βαριέμαι να πνίγω την ανία μου στο pc; Μ αρέσει εκεί μέσα (εννοεί Internet)  δεν με πρήζει κανένας για το εάν διάβασα, εάν έφαγα. Γενικά, εκεί μέσα δεν περιμένουν τίποτα από μένα..και αυτό με κάνει και νιώθω καλά. Μιλάω όποτε θέλω ..με όποιον θέλω και παίζω ..δίχως να υπάρχει αύριο… Το σχολείο, είναι βαρετό… ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προσπαθεί να εκτονώσει τα απωθημένα του στα παιδιά..και εγώ για μένα αυτό δεν το θέλω… είμαι στην ηλικία του «αντέχω»… όχι του «ανέχομαι».  Άρης, 17 ετών

Σας τηλεφωνώ καθώς είμαι πολύ απελπισμένη… φοβάμαι πολύ… νιώθω αποτυχημένη..τελμάτωσα….. Δεν πάνε δυο χρόνια από τότε που είχα την πρώτη μου επαφή με τον υπολογιστή ….λίγα πράγματα..τα βασικά..όσα έπρεπε να γνωρίζω από το μάθημα της Πληροφορικής στο σχολείο… δεν ήταν λίγες οι φορές  που τα έβαζα με τον πατέρα μου όταν τον έβλεπα να δουλεύει ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή του, αδιαφορώντας για το πώς είμαι εγώ, πώς ήταν η ημέρα μου στο σχολείο ή έστω  να ενδιαφερθεί για την μητέρα μου… Προσπάθησα να κερδίζω λίγο χρόνο με τον πατέρα μου με το να κάθομαι δίπλα του την ώρα που εργαζόταν στον υπολογιστή του..προσπαθώντας να καταλάβω τι είναι αυτό το τόσο συναρπαστικό που δελεάζει μικρούς και μεγάλους…πολύ σύντομα βρέθηκα με το δικό μου tablet (δώρο για τα γενέθλιά μου από τον μπαμπά μου) στο δωμάτιο μου να ακούω μουσική αλλά και να κάνω γνωριμίες μέσω κοινωνικών δικτύων… Ένιωθα πως είχα μια εξωπραγματική ελευθερία ενώ ήμουν μόλις 14 ετών. Μιλούσα με τις φίλες μου, έπαιζα ατελείωτες ώρες παιχνίδια, ενημερωνόμουν για τα πάντα…  κανέναν περιορισμό… η μητέρα μου επέστρεφε αργά από την δουλειά της και δεν ήξερε πόση ώρα είμαι στο internet, πολλές φορές έλεγα ψέματα στους γονείς μου για την επίδοσή μου στο σχολείο και για τις ώρες που είμαι online. Τα πράγματα άλλαξαν, όταν πήρα τους βαθμούς του Α’ τριμήνου…. η μητέρα μου οργισμένη άρχισε να φωνάζει  τόσο δυνατά που φοβήθηκα. Στην προσπάθειά μου να καταλάβω πού έκανα λάθος..κατάλαβα ότι η υπερβολική αφοσίωση στο internet, μου κάνει κακό. Σταμάτησα να διαβάζω, σταμάτησα τις αθλητικές μου δραστηριότητες ..έχασα φίλους..καθώς έφτασα στο σημείο να μην βγαίνω μαζί τους καθώς το ενδιαφέρον μου στρεφόταν αλλού…. Και όταν προσπάθησα να σταματήσω την εμμονή μου..κατάλαβα πως δεν μπορώ… είμαι 12 ώρες την ημέρα στο internet και σε αυτές πολύ δραστήρια… τις άλλες είμαι και δεν είμαι..σίγουρα είμαι online, όχι όμως πάντα εκεί… συγκεντρωμένη… κάνω και άλλα πράγματα. Νιώθω ότι δεν μπορώ να το περιορίσω… κάθε στιγμή που περνάει  θέλω να μπω στο internet από το κινητό μου..από το tablet ή το pc…. Νομίζω ότι πια είμαι εξαρτημένη..είμαι; Νατάσα, 16 ετών

Ημερίδα «Αριάδνη» για τη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους

Η 4η Ημερίδα «Αριάδνη» για τη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.),«Διόφαντος», στην Πανεπιστημιούπολη, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 από τις 09:00-15:00.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χορηγούνται πιστοποιητικά παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη Γραμμή Στήριξης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) «ΜΕ. Υποστηρίζω» 80011 80015, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00 χωρίς χρέωση και στο e-mail info@youth-health.gr.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ