O κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σημαντικά στα άτομα που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain.

Ads

Τα στοιχεία από το Ίδρυμα Ερευνών για την Ημικρανία, έδειξαν ότι περίπου 39 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από ημικρανία, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση μέτριου ή σοβαρού πόνου σε μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Περίπου το 25% των ανθρώπων με ημικρανία βιώνουν την αύρα, η οποία είναι ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο.

Τα νευρολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Οπτικές διαταραχές, όπως χρωματιστά σημάδια
  • Προσωρινή τύφλωση
  • Ζάλη
  • Μούδιασμα
  • Μυρμήγκιασμα στην μία πλευρά του σώματος
  • Δυσκολίες ομιλίας

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ημικρανία – ιδιαίτερα τα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανία με αύρα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ads

Για τη νέα έρευνα, η Maria Lantz, από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Karolinska Institutet στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της διερεύνησαν αν οι οικογενειακοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πιθανή σχέση μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς λίγες μελέτες έχουν γίνει για αυτόν τον παράγοντα.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε κατά 27%

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το Σουηδικό Twin Registry. Εξέτασαν τις περιπτώσεις 53.000 διδύμων, που γεννήθηκαν μεταξύ 1935 και 1958, ή μεταξύ 1959 και 1985.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ερωτηματολόγια για την κεφαλαλγία, διαπίστωσαν ότι συνολικά 8.635 δίδυμα παρουσίασαν ημικρανία. Από αυτά, τα 5.082 είχαν ημικρανία χωρίς αύρα και 3.553 είχαν ημικρανία με αύρα.

Κατά μέσο όρο, στα 12 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 1.297 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων αυτών των συμμετεχόντων.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε κατά 27%

Σε σύγκριση με τα δίδυμα που δεν είχαν ημικρανία, τα δίδυμα που παρουσίασαν ημικρανία με αύρα ήταν 27% πιο πιθανό να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα δίδυμα που είχαν ημικρανία χωρίς αύρα. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν και μετά την καταγραφή ορισμένων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέτοιοι θεωρήθηκαν η υπέρταση, το κάπνισμα και ορισμένοι παράγοντες διατροφής.

Οι οικογενειακοί παράγοντες ενδέχεται να επιδεινώσουν τη σύνδεση

Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διεξαγωγή της ανάλυσης διδύμων ζευγών, οι ερευνητές αναγνώρισαν οικογενειακούς παράγοντες – όπως το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η κληρονομικότητα – που φαίνεται να επιδεινώνουν τη σχέση ανάμεσα στην ημικρανία με αύρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους συμφωνούν με προηγούμενες παρόμοιες μελέτες. Εκείνες έχουν, επίσης, δείξει ότι η ημικρανία με αύρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.