Μικρόβια, υγρασία, παχυσαρκία και τρόπος διατροφής αποτελούν βασικούς παράγοντες της ιγμορίτιδας. Δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρετε: Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.

Ads

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, που οφείλεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής, και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων οδήγησε στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας, η οποία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με τη μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.

Η μύτη είναι η αρχή του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία της είναι να φιλτράρει, να θερμάνει, να υγράνει τον αέρα, και επικοινωνεί άμεσα με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή.

Η δυσκολία της αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια.

Ads

Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, αλλεργία, με ή χωρίς δημιουργία πολύποδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται εγκαίρως για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ιγμορίτιδα είναι η έκθεση σε μικροβιακά ερεθίσματα, η παχυσαρκία, η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, οι συνθήκες και τα είδη θέρμανσης, η κακή θέρμανση.

Δυστυχώς, η μύτη πολλές φορές δεν αξιολογείται από τους ασθενείς ως όργανο με λειτουργία, αλλά βλέπουν μόνο την αισθητική πλευρά της.

Για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος

Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος σε έναν ασθενή που πάσχει από ρινίτιδα θα μας αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί αποτελούν προδιαθεσιακούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας.

Σήμερα, οι εγχειρήσεις αυτές γίνονται χωρίς εξωτερική τομή, με απόλυτη ασφάλεια, με τη βοήθεια της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της νευροπλοήγησης, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του, καθώς και σταδιακή βελτίωση – μέσα σε έναν μήνα – όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αερίζετε συχνά τo σπίτι
  • Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου
  • Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες
  • Υπολογίστε την υγρασία στο σπίτι με υγρόμετρο
  • Αποφύγετε χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μάλλινα κουκλάκια
  • Υιοθετήστε ένα μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το fast food
  • Μην κάνετε αυτοδιάγνωση.
  • Η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο θα δείξει με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πηγή: iefimerida.gr