Την ανάγκη απαγκίστρωσης από αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, ανάπτυξης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οικοδόμησης γεφυρών ανταλλαγής πληροφοριών, μεταλαμπάδευσης γνώσεων και εμπειριών, για την δημιουργίας ενός νέου τοπίου αξιοποίησης της «δημιουργικής ευκαιρίας» και της απόκτησης μεριδίου από την «τεράστια βιομηχανία» του ιατρικού τουρισμού, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών.
Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας και Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης, στις 26 και 27 Μαΐου, στην Ιθάκη, ο κ. Πάντος τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός brandname, προκειμένου να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου».
Αναφέρθηκε στα «θετικά» βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι προς το “παρόν” οι προσπάθειες είναι «μεμονωμένες» και « αποσπασματικές» σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως Ισπανία, Τουρκία, όπου η πολιτεία έχει ήδη διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας και στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τον Τουρισμό Υγείας.
Ο ρόλος της Ομογένειας
Στόχος είναι η χώρα μας να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή ιατρικό τουρισμό, τόνισε ο κ. Πάντος, υπογραμμίζοντας ότι για την επιτυχία χρειαζόμαστε να προβάλουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της προσπάθειας, της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης και η ομογένεια, έχει την δύναμη να δράσει ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια. «Ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διάχυση των Ελλήνων σε όλες τις γωνιές της Υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο Ελληνικό Έθνος και μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας σήμερα».
Όπως είπε ο Έλληνας ομογενής πρέπει να γνωρίζει τις ιατρικές επιλογές, τις επιτυχίες, την εύκολη πρόσβαση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγεία του στην πατρίδα του και ο Έλληνας γιατρός του εξωτερικού πρέπει να γνωρίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας που είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με την χώρα που ζει, τα επιτεύγματα των Ελλήνων γιατρών, τα συστήματα πιστοποίησης, καθώς και ότι μεγάλες καινοτομίες στην κλινική και εργαστηριακή ιατρική, γίνονται και στην πατρίδα μας. «Αν καταφέρουμε να διασυνδέσουμε ιατρούς, ασθενείς και Έλληνες πολίτες του εξωτερικού σε μια δομή, θα έχουμε ένα παγκόσμιο ελληνικό δίκτυο, με τεράστια δυναμική» και σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύσει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, ανέφερε ο κ. Πάντος.
«Αιχμή του δόρατος» η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Θετικό πρόσημο στον τουρισμό υγείας καταγράφει ο τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. H απογοήτευση από τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα τους και ένα περιοριστικό νομικό πλαίσιο το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνει διέξοδο, είναι οι βασικότεροι λόγοι της διασυνοριακής κυκλοφορίας των ζευγαριών για την απόκτηση παιδιού. Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους μια συγκεκριμένη χώρα είναι: η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητα της θεραπείας γονιμότητας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και το κόστος της θεραπείας.
Γιατί, όμως τα ζευγάρια να επιλέξουν την Ελλάδα; Ο κ. Πάντος εξηγεί ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η άριστη εξειδίκευση των γιατρών, το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο και το εξαιρετικό βιοκλίμα. Άλλοι τρόποι προώθησης του ιατρικού τουρισμού είναι η ανακοίνωση νέων επιστημονικών επιτευγμάτων, ερευνών και κλινικών εφαρμογών, η διαφήμιση των ιατρικών υπηρεσιών, τα διεθνή δημοσιεύματα και οι προσωπικές μαρτυρίες των ζευγαριών, οι οποίες εδραιώνουν την χώρα μας διεθνώς και εμπεδώνουν την αίσθηση εμπιστοσύνης.
Ο κ. Πάντος αναφέρθηκε σε επιστημονικές επιτυχίες που συνέβαλλαν στην δημιουργία συνείδησης ιατρικού προορισμού για την Ελλάδα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως μεταξύ άλλων, η πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων έρευνας, σχετικά με την αναζωογόνηση των ωοθηκών με την χρήση αυτόλογης έγχυσης πλάσματος εμπλουτισμένο από αιμοπετάλια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με σκοπό την διέγερση και ανάπτυξη των άτρητων ωοθυλακίων στο ήδη εξαντλημένο ωοθηκικό τους άντρο, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες να παρατείνουν το δυναμικό της γονιμότητάς τους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >