Μικρές δόσεις της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης μπορεί να κάνουν κάποιον να εμπιστεύεται λιγότερο τους αγνώστους, αλλά αυτή η επίδραση φαίνεται να αφορά μοναχά τα πλέον εύπιστα μέλη της κοινότητας, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cape Town της Νοτίου Αφρικής, υπό τον Jack van Honk.

Ads

Αμφότερα τα φύλα παράγουν τεστοστερόνη, αν και οι γυναίκες πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ότι οι άντρες, μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με την επιθετικότητα και την ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν χορηγήθηκε μικρή ποσότητα τεστοστερόνης σε γυναίκες εθελόντριες, η αίσθηση εμπιστοσύνης προς τους αγνώστους άλλαζε αλλά μοναχά εάν η γυναίκα ήταν εύπιστο άτομο εξ αρχής.

Ο Jack van Honk του Πανεπιστημίου του Cape Town της Ν. Αφρικής, λέει πως τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τεστοστερόνη προκαλεί δυσπιστία στα πιο εύπιστα άτομα, κάτι που λειτουργεί ως τρόπος προστασίας κατά της παραπλανητικής συμπεριφοράς σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Ο ερευνητής λέει πως ίσως η τεστοστερόνη δρα αντίθετα απ’ ότι η ορμόνη της «αγάπης», οξυτοκίνη, η οποία παράγεται για παράδειγμα από γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη και προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων.

Ads

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences βασίστηκε σε δείγμα 24 νεαρών γυναικών που ερωτήθηκαν για το πόσο ένιωθαν εμπιστοσύνη μπροστά σε μια σειρά φωτογραφιών αγνώστων ατόμων.

Οι γυναίκες που αρχικά έδειχναν περισσότερη εμπιστοσύνη στους αγνώστους, μετά τη χορήγηση μιας μικρής δόσης τεστοστερόνης άλλαζαν συμπεριφορά. Οι γυναίκες που ήταν δύσπιστες εξαρχής δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους. «Εντοπίζουμε επίδραση από τη χορήγηση της τεστοστερόνης στα κοινωνικά εύπιστα άτομα, αυτά που μπορούν να εξαπατηθούν εύκολα από άλλους. Ίσως η ορμόνη να μπορούσε να βοηθήσει σε παθολογικές ή βλαπτικές για το άτομο περιπτώσεις» λέει ο Δρ. van Honk

Πηγή: The Independent