Γερμανική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η όραση των θλιμμένων ατόμων κινείται σε πιο σκουρόχρωμη κλίμακα με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και κυριολεκτικά πιο γκρι.

Ads

Η αντίληψη αυτή προϋπήρχε της παρούσας έρευνας ενώ από παλαιότερα -ανεξάρτητα με το εκάστοτε πολιτιστικό ή χρονικό υπόβαθρο- οι καλλιτέχνες έτειναν να αποτυπώνουν το συναίσθημα της θλίψης με τη βοήθεια σκοτεινών χρωμάτων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μελετητές του πανεπιστημίου Φράιμπουργκ, υπό την ευθύνη του δρ. Λούντγκερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ και σε συνεργασία με το επιστημονικό περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Biological Psychiatry, απέδειξε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, λόγω της δυσκολίας που έχουν να διακρίνουν με επιτυχία το κοντράστ άσπρου-μαύρου, βλέπουν τα πάντα σε γκρίζους τόνους. Μέσα από νευροψυχιατρικά και οφθαλμολογικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν άτομα με κατάθλιψη, οι επιστήμονες, μελετώντας τον τρόπο που αντιδρά ο αμφιβληστροειδής φακός σε ποικίλα κοντράστ άσπρου-μαύρου, συμπέραναν ότι η μείωση της αντίληψης του κοντράστ στους καταθλιπτικούς είναι δραματική, είτε γίνεται λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είτε όχι. Συνεπώς, όσο περισσότερο κατακλύζεται κάποιος από τα αρνητικά συναισθήματα της κατάθλιψης τόσο η όρασή του κινείται στη κλίμακα του γκρι.

«Η έρευνα δείχνει τους ριζικούς τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη μεταβάλλει την εμπειρία κάποιου για τον κόσμο γύρω του», σχολίασε ο δρ. Τζον Κρίσταλ, εκδότης του «Biological Psychiatry», μετατρέποντας έτσι το περιβάλλον σε κυριολεκτικά πιο γκρίζο και λιγότερο ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς.
Το ζήτημα αυτό χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και σχολαστική έρευνα καθώς τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ως σήμερα ανοίγουν το δρόμο για έναν νέο τρόπο διάγνωσης της κατάθλιψης μέσα από την ανταπόκριση του ματιού στο κοντράστ άσπρου- μαύρου.