Αν αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, πιθανότατα πρέπει να σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ανησυχείτε γιατί δεν είστε οι μόνοι.

Ads

Σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δυο στους πέντε πολίτες αισθάνονται κουρασμένοι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας τους ενώ, σύμφωνα με μια παρόμοια έρευνα, ένας στους τρεις ενήλικες αποτυγχάνει να κοιμηθεί αρκετά.

Η κούραση είναι ένα σημάδι της σύγχρονης πραγματικότητας, με την οποία πολλοί έρχονται αντιμέτωποι. Ωστόσο, το να αποκτήσετε ξανά την ενέργειά σας, ίσως είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε.

Η υπερβολική εξάντληση μπορεί να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης. Ορισμένοι λόγοι πάντως για την συνεχή σας κούραση που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής σας και όχι με κάποια πιο σημαντική πάθηση είναι οι εξής:

Ads

Κοιμάστε σε ένα παλιό στρώμα ή μαξιλάρι

Το στρώμα και το μαξιλάρι είναι πολύ σημαντικά καθώς εκεί περνάμε πολλές ώρες της ζωής μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να επενδύουμε λίγα περισσότερα χρήματα σε αυτά προκειμένου να αγοράσουμε κάτι που είναι καλύτερης ποιότητας, ενώ καλό θα είναι να τα αντικαθιστούμε κάθε περίπου δέκα χρόνια.

Η κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ ζεστή

Η έντονη ζέστη δυσκολεύει τον ύπνο και άρα δεν σας βοηθά να ξεκουραστείτε επαρκώς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κατάλληλη θερμοκρασία για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου.

Χρησιμοποιείτε πολύ το κινητό σας τηλέφωνο

Όταν εκθέτεις τα μάτια σου στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα σου σταματά να παράγει μελατονίνη, δηλαδή την ορμόνη ύπνου, σύμφωνα με μια έκθεση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Για έναν καλό ύπνο οι ειδικοί συνιστούν να σβήνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του δωματίου όταν πάτε για ύπνο.

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Παρόλο που μερικοί πίνουν επειδή νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει στον ύπνο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικότερα, το αλκοόλ μειώνει την ποιότητα του ύπνου. Προτιμήστε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή κάποιο ρόφημα χωρίς αλκοόλ και θα εξασφαλίσετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της διάθεσης και της ενέργειας σας. Και δεν χρειάζεται να είστε σοβαρά αφυδατωμένοι για να βιώσετε αυτά τα συμπτώματα της κούρασης. Συνεπώς πιείτε αρκετό νερό για να εξασφαλίσετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Για την ακρίβεια, μπορεί να αισθάνεστε υποτονικά ακόμη και αν είστε μετρίως αφυδατωμένοι. Η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί: απλά να πίνετε περισσότερο νερό.