Σε πιο μικρή ηλικία εμφανίζεται η υπέρταση στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ads

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες των γυναικών γερνάνε πιο γρήγορα από ό,τι των ανδρών. Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε για πρώτη φορά, βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες συχνά αναπτύσσουν διαφορετικού τύπου καρδιαγγειακά προβλήματα και σε διαφορετική ηλικία σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σούζαν Τσενγκ του Ινστιτούτου Smidt Heart του Ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, ανέλυσαν σχεδόν 145.000 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από 32.833 ανθρώπους και των δύο φύλων ηλικίας πέντε έως 98 ετών, οι οποίες είχαν ληφθεί στη διάρκεια 43 ετών.

«Η έρευνα μας όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογία και φυσιολογία σε σχέση με τους άνδρες, αλλά επίσης εξηγεί γιατί οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρδιαγγειακής νόσου και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους», ανέφερε η Τσενγκ.

Ads

Σημειώνεται, ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και άλλα προβλήματα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η εξέλιξη της λειτουργίας των αγγείων στις γυναίκες είναι διαφορετική από ό,τι στους άνδρες. Γι’ αυτό, οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν υπέρταση νωρίτερα στη ζωή τους.

«Μια 30χρονη γυναίκα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πιθανότατα μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από ό,τι ένας συνομήλικος άνδρας επίσης με υψηλή πίεση», τόνισε η Τσενγκ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology».