Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα αποκαλούμενα «μωρά από τρεις γονείς» για την αποτροπή ανίατων γενετικών ασθενειών. Τη σχετική έγκριση έδωσε η Βουλή των Λόρδων παρά τις αντιδράσεις από την εκκλησία και οργανώσεις πολιτών.

Ads

Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε με 280 ψήφους υπέρ έναντι 48, για να εγκρίνει τις αλλαγές στο νόμο που επιτρέπει στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την διεξαγωγή της επίμαχης γενετικής τεχνικής IVF όπου επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει μιτοχόνδρια που έχει δωρίσει μια τρίτη γυναίκα, σε περιπτώσεις όπου η φυσική μητέρα έχει στο DNA της κληρονομήσει ανίατες γενετικές (μιτοχονδριακές) νόσους, που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες για το παιδί της.

Τα βρέφη δηλαδή που συλλαμβάνονται μέσω αυτής της τεχνικής θα έχουν γενετικό υλικό από τρία διαφορετικά άτομα -την μητέρα, τον πατέρα και έναν θηλυκό δότη. Η τεχνική θα εφαρμόζεται στις βρετανικές κλινικές από φέτος το φθινόπωρο.

Ο Ρόμπερτ Μίντεοκροφτ, διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας για την μυϊκή δυστροφία δήλωσε στον Guardian ότι «αυτή η έγκριση θα αλλάξει την ζωή σε πολλές γυναίκες που ζουν με αυτή την μιτοχονδριακή νόσο, δίνοντας τους την πολύτιμη ευκαιρία να φέρουν στον κόσμο ανεπηρέαστα τα παιδιά τους, μειώνοντας τον αριθμό των απογόνων που έρχονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της ή ακόμα “αφαιρώντας” τη νόσο από το οικογενειακό δέντρο στο μέλλον».

Ads

Ένας από τους λόρδους της Βουλής, ο λόρδος Γουίνστον του Εργατικού κόμματος, ο οποίος συμβαίνει να είναι και ειδικός σε θέματα γονιμότητας, παραδέχτηκε ότι στην αρχή η εφαρμογή της νέας μεθόδου θα είναι «ένα βήμα στο σκοτάδι». Όμως επεσήμανε πως το ίδιο έχει συμβεί κάθε φορά που υπήρξε ένα άλμα στην αναπαραγωγική τεχνολογία, η οποία όμως στη συνέχεια καθιερώθηκε. «Μερικές φορές μας κατηγορούν ότι παίζουμε τον Θεό. Δεν προσπαθούμε να Τον υποκαταστήσουμε, απλώς προσπαθούμε να επαυξήσουμε τα έργα Του», πρόσθεσε.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα ενεργειακά «εργοστάσια» του κυττάρου. Οι μιτοχονδριακές νόσοι συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών σφαλμάτων στο DNA των μιτοχονδρίων. Επειδή μόνο οι μητέρες περνούν τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους, αυτές οι νόσοι κληροδοτούνται μόνο από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα.

Η θεραπεία των «τριών γονιών» αντικαθιστά το ελαττωματικό DNA με υγιές μιτοχονδριακό DNA από άλλη ανώνυμη γυναίκα, η οποία έτσι κατά κάποιον τρόπο γίνεται και αυτή μητέρα, αφού το γενετικό υλικό της περνά στο παιδί που θα γεννηθεί. Το μωρό θα έχει έτσι τρεις βιολογικούς γονείς, αν και το γενετικό υλικό της δωρήτριας θα είναι μόλις το 0,2% του DNA του παιδιού, ενώ το 99,8% θα προέρχεται από τους δύο φυσικούς γονείς του.

Οι αντίπαλοι της μεθόδου αντιτείνουν ότι η έγκριση δόθηκε βιαστικά και προειδοποιούν ότι ανοίγει το δρόμο για τη γέννηση μωρών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάτι που παραπέμπει στην ευγονική.