Γενετικές ανωμαλίες νεογνών συνδέονται με το κάπνισμα των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University College του Λονδίνου. Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του μωρού αλλά πρώτη φορά συνδέθηκε και με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών.

Ads

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες σε διακοπή του καπνίσματος μετά τη διαπίστωση σύνδεσης του καπνίσματος και των γεννήσεων μωρών με γενετικές ανωμαλίες και αναπηρίες. Μωρά χωρίς άκρα ή με παραμορφωμένα άκρα, ραιβοποδία ή γαστρόσχιση αποδείχθηκε ότι σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη.

Οι εγκυμονούσες που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με σοβαρή δυσπλασία κατά 50%. Παρόλο που είναι γνωστός ο κίνδυνος αποβολής, η πρόωρη γέννα ή γέννηση μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος λόγω του καπνίσματος, το 45% των γυναικών κάτω των 20 εξακολουθούν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης ενώ μόλις μία στις επτά σταματά το κάπνισμα μετά τη γέννα.

Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν στην επανεξέταση 172 ερευνητικών εργασιών των 51 τελευταίων χρόνων που καλύπτουν 174.000 περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών. Σύμφωνα με την έρευνα για τις γυναίκες που καπνίζουν ενώ είναι έγκυες ο κίνδυνος αυξήθήκε κατά 26% για τη γέννηση παιδιού χωρίς άκρα ή με παραμορφωμένα άκρα, 28% με ραιβοποδία, 27% με γαστρεντερικές ανωμαλίες, 33% με ελαττώματα κρανίου, 25% με ελαττώματα στα μάτια και 28% με λαγόχειλο ή λυκόστομα.

Ads