Τα φάρμακα που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης ενέχουν έναν σπάνιο αλλά πολύ σοβαρό κίνδυνο για τους χρήστες, δήλωσε τη Δευτέρα ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM), καθώς η περίοδος του κρυολογήματος και της γρίπης ξεκινά.

Ads

Όπως αναφέρει το euractiv.gr, τα φάρμακα στα οποία αναφέρεται η προειδοποίηση του οργανισμού είναι τα λεγόμενα αγγειοσυσταλτικά που χρησιμοποιούνται για την αποσυμφόρηση της μύτης, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα Actifed, Dolirhume, Nurofen Rhume, Humex ή Rhinadvil. Πέρυσι, πωλήθηκαν τρία εκατομμύρια κουτιά στη Γαλλία.

«Εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν μετά τη χρήση αγγειοσυσταλτικών φαρμάκων (ψευδοεφεδρίνη) για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος», ανέφερε ο οργανισμός στο δελτίο τύπου του τη Δευτέρα.

«Υπάρχουν κίνδυνοι ανεπιθύμητων παρενεργειών, σπάνιων αλλά πολύ, πολύ σοβαρών, σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, ακόμη και για όσους δεν έχουν σοβαρό κίνδυνο και όσους κάνουν περιορισμένη χρήση αυτών», δήλωσε τη Δευτέρα στο Franceinfo η Christelle Ratignier-Carbonneil, διευθύντρια του οργανισμού φαρμάκων.

Ads

Παρόλο που τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές που συνδέονται με τα συγκεκριμένα φάρμακα παραμένουν σπάνια, η γαλλική υπηρεσία θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για μια απλή βουλωμένη μύτη.

Επειδή όμως ο οργανισμός μπορεί μόνο να συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν τη χρήση τους και μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διατάξει την απόσυρσή τους από την αγορά ή την πλήρη απαγόρευσή τους, ο γαλλικός οργανισμός ζήτησε τον Φεβρουάριο μια αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ για να επανεκτιμήσει τους κινδύνους του φαρμάκου με βάση τα νέα δεδομένα.

Αν και η ΕΕ δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο γαλλικό αίτημα, για μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει οι οργανισμοί υγείας της ΕΕ να συμφωνήσουν με τον γαλλικό οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του γαλλικού οργανισμού συνιστά «την ύγρανση του εσωτερικού της μύτης με κατάλληλα διαλύματα καθαρισμού: αλατούχο διάλυμα, ιαματικό νερό ή σπρέι θαλασσινού νερού» και «την κατανάλωση αρκετού νερού».

Όμως η προειδοποίηση του οργανισμού είναι «πρόωρη», δήλωσε η NèreS, η γαλλική ένωση που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προσθέτοντας ότι «η σχέση οφέλους-κινδύνου αυτών των φαρμάκων εξακολουθεί να είναι ευνοϊκή».