Μη αναμενόμενη ήταν η αύξηση του διεθνή δείκτη των τιμών των τροφίμων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής της ζάχαρης, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, στο Ναϊρόμπι σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, που αντιδρούν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και την έλλειψη ψωμιού στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FAO, ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες αλλαγές τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα «καλάθι» που περιλαμβάνει δημητριακά, σπόρους από φυτά καλλιεργούμενα για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη, βρισκόταν κατά μέσον όρο στις 234 μονάδες των Ιούνιο, από τις 231 που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμησή για τον Μάιο. Ο αριθμός είναι κατά 39% υψηλότερος από ό,τι τον Ιούνιο του 2010.

Οι πτώσεις στις τιμές του σίτου, του καλαμποκιού και της σόγιας αναμενόταν να συμπαρασύρουν τον δείκτη και έτσι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, που αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που πυροδότησαν τις ταραχές στις χώρες του αραβικού κόσμου εφέτος.

Ο δείκτης του FAO έφθασε σε ένα επίπεδο που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ, τις 238 μονάδες, το Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών των δημητριακών και των μικρών αποθεμάτων, επιτείνοντας τους φόβους για μια ενδεχόμενη επανάληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης της περιόδου 2007-2008, όταν η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ads

Διαδηλώσεις κατά των υψηλών τιμών των τροφίμων στην Κένυα

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πολίτες που διαδήλωναν την Πέμπτη εναντίον των υψηλών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και την έλλειψη ψωμιού, που έχει εξοργίσει πολλούς στην μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής.

Ένα πλήθος περίπου 100 ανθρώπων, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ, εμπόδισε την κίνηση στο κέντρο του Ναϊρόμπι. Διαλύθηκαν πριν φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο, όπου σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους.

Αν και η διαδήλωση ήταν σχετικά μικρή, τέτοιες μορφές δημόσιων κινητοποιήσεων από οργανώσεις που δε συνδέονται με οποιαδήποτε πολιτική παράταξη είναι σπάνιες στην Κένυα.

Ο πληθωρισμός στην Κένυα έφθασε το 14,5% τον Ιούνιο καθώς τα κόστη των εισαγωγών εξαιτίας της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης αυξήθηκαν, ενώ η ξηρασία και η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος -πάνω από 10% έναντι του δολαρίου εφέτος- επιδείνωσαν την κατάσταση.