Τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα δοτών απέρριψε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 ασθενείς να μην καταφέρουν να λάβουν το μόσχευμα, επειδή οι γιατροί, αλλά και το προσωπικό βρισκόταν σε διακοπές την περίοδο Ιούλιος – Αύγουστος 2010, σύμφωνα με πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη.

Ads

Ο ΣτΠ καταλογίζει ευθύνες στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνευμόνων του Ωνάσειου και ζητά από την υπουργό Υγείας, στην οποία απέστειλε το σχετικό πόρισμα, να διερευνηθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στην έρευνα, μετά από καταγγελίες των προέδρων του συλλόγου βαρέως καρδιοπνευμονοπαθών και του συλλόγου μεταμόσχευσης καρδιάς και φίλων της μεταμόσχευσης «Συνεχίζω».

Όπως αναφέρεται, το Ωνάσειο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα πέντε δοτών «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμόσχευσης λόγω θερινών διακοπών».

Ads

«Το Ωνάσειο παραβίασε μία εκ των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που συνεπάγεται η χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας σε μονάδα μεταμοσχεύσεων: τη διάθεση σε ετοιμότητα ομάδας λήψης οργάνων για την ανά πάσα στιγμή αξιολόγηση και λήψη διαθέσιμων μοσχευμάτων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τη διάθεση μεταμοσχευτικής ομάδας για την άμεση αξιοποίησή τους» υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το Ωνάσειο, ωστόσο, απαντά ότι η παρακολούθηση των ασθενών που είχαν ή επρόκειτο να μεταμοσχευθούν ήταν συνεχής, παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο τμήμα βρισκόταν σε άδεια από 13 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, όμως, ότι το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει το νοσοκομείο από την υποχρέωση να διαθέτει σε διαρκή ετοιμότητα ομάδα λήψης οργάνων και ομάδα μεταμοσχεύσεων.