Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΤΕ) κήρυξε αυτή την εβδομάδα, από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου, ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Τα ταμεία των νοσοκομείων θα κλείσουν και οι επισκεπτόμενοι τα εξωτερικά ιατρεία δεν θα πληρώνουν το “εισιτήριο” για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.

Ads

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαπιστώνουν ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την υγεία -ιδιαίτερα την ψυχική – μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Παράλληλα διογκώνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ατόμων που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και το στοιχειώδες κόστος των εξετάσεων σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής. Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη, για να διαπιστωθεί πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο .

«Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες Υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Βαρνάβας.

Μάλιστα, για την περίπτωση που υπάρξουν αντιστάσεις, η ΟΕΝΓΕ καλεί τις κατά τόπους νοσοκομειακές ενώσεις «να πραγματοποιήσουν καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης και στα γραφεία κίνησης όλη αυτή τη βδομάδα για την διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης» .

Ads

Αναφορικά με την πρωτοβουλία αυτή, ο ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην εποχή του Μνημονίου και της επικράτησης της διεθνούς μαφίας των αγορών. Την εποχή που και μόνο η αναφορά σε δημόσια αγαθά και κοινωνικό κράτος αποτελεί έγκλημα καθοσίωσης, δράσεις σαν και αυτή των Νοσοκομειακών Γιατρών δίνουν ανάσα και γεννούν ελπίδα. Ο Συνασπισμός χαιρετίζει και συμπαρατάσσεται με τον αγώνα τους, παλεύοντας αταλάντευτα μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό για ίση, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας για όλους όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα».

Δωρεάν εξέταση με σπιρομέτρηση για έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του ΥΓΕΙΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, παρέχει τη δυνατότητα μίας δωρεάν εξέτασης για έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από εξειδικευμένους πνευμονολόγους για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξέταση θα πραγματοποιείται στο χώρο του Προληπτικού Ελέγχου check-up του ΥΓΕΙΑ (4ος όροφος), από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το απόγευμα (τηλ. επικοινωνίας: 210 686 7340)