Αν είστε έγκυος δεν χρειάζεται να τρώτε για δυο. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται πολυβιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το μόνο που κάνουν καταναλώνοντάς τις, είναι να χάνουν χρήματα. Αυτό αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Drug and Therapeutics.

Ads

Οι ερευνητές, που έχουν την ευθύνη της δημοσίευσης, εξηγούν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα συμβάλουν στην καλύτερη  υγεία των μητέρων και των εμβρύων. 

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη D και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. 

Οι ερευνητές, τονίζουν  ότι η  λήψη 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέως την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από  πιθανούς νευρολογικούς κινδύνους στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, η Βιταμίνη D – 10 μικρογραμμάρια την ημέρα – συνιστάται για υγιή οστά για τη μητέρα και το μωρό.

Ads

Ένα συμπλήρωμα που μπορεί να είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη, είναι η βιταμίνη Α, όπως λένε, καθώς σε αυξημένες δόσεις μπορεί να βλάψει το μωρό.

Τρώγοντας για δύο;

Οι ερευνητές εξηγούν ότι συνήθως οι  έγκυες, μπορεί να αισθάνονται έντονα την ανάγκη  να αγοράζουν ακριβές πολυβιταμίνες για να δώσουν στο μωρό τους ότι καλύτερο, στο ξεκίνημα της ζωή του.

Όμως, καλά θα έκαναν να αντισταθούν στην ανάγκη αυτή λένε οι επιστήμονες. Η Janet Fyle, από το Royal College of Midwives,  είπε: «παροτρύνουμε τις γυναίκες που είναι έγκυες ή σκέφτονται να μείνουν έγκυες να έχουν μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παράλληλα με τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος. Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τις έγκυες γυναίκες να τρώνε για δύο. Είναι ένας μύθος. Το μόνο που απαιτείται είναι μια ισορροπημένη φυσιολογική ποσότητα τροφίμων». 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιομηχανία τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, επιμένει ότι  ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας δεν παίρνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή, γι’ αυτό θα πρέπει να την ενισχύσουν, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα αληθές και δεν αφορά το σύνολο των γυναικών στην εγκυμοσύνη.