Για πιθανή γονιδιακή σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ κάνει λόγο νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του City College της Νέας Υόρκης. Μέχρι πρότινος, ήταν γνωστό πως ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ είναι υψηλότερος για τους διαβητικούς, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η αιτία.
 

Ads

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ένα γονίδιο που οφείλεται για το Αλτσχάιμερ, επηρεάζει και τη διαδικασία επεξεργασίας της ινσουλίνης από τον οργανισμό.
 
Η μοναδική ένδειξη που είχαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες σχετικά με τη νόσο αυτή, ήταν οι κολλώδεις πλάκες αμυλοειδούς πρωτεΐνης που φαίνεται ότι αποδεκατίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών, ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό, μπορούσε να διαπιστωθεί μόνο μετά θάνατον.
 
Πρόσφατα, οι επιστήμονες, βρήκαν στο Αλτσχάιμερ, μεταλλάξεις ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην επεξεργασία της αμυλοειδούς πρωτεΐνης και μετά από μία σειρά πειραμάτων διαπίστωσαν ότι το γονίδιο αυτό, επηρεάσει τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και επεξεργασία της ινσουλίνης.
 
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Κρις Λι, «οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Τα μονοπάτια της ινσουλίνης συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της καλής υγείας του νευρικού συστήματος».
 
Η δρ. Μαρί Τζάνσον, διευθύντρια ανάπτυξης στο βρετανικό ερευνητικό κέντρο για το Αλτσχάιμερ δήλωσε στο περιοδικό Gentics, όπου δημοσιεύτηκε η έρευνα: «Αυτό το αρχικό στάδιο της μελέτης μπορεί να παρέχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαλευκάνουν το πώς ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονται μεταξύ τους».
 
«Η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις του γονιδίου στα σκουλήκια, ενώ τώρα αναμένεται να διερευνηθεί κατά πόσον το ισοδύναμο γονίδιο στους ανθρώπους έχει το ίδιο αποτέλεσμα, και ακριβώς ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται με αυτό», πρόσθεσε.