Τα πιθανά αίτια της έξαρσης της παιδικής ηπατίτιδας εξετάζουν οι ειδικοί παγκοσμίως, ενώ στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει και η πιθανή διασύνδεση του ιού με την πανδημία του κορονοϊού και την επιβολή του lockdown με το Ηνωμένο Βασίλειο να μετρά ήδη από 1η Ιανουαρίου 114  κρούσματα.

Ads

Μιλώντας στο Mega, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη υποστηρίζει πως πολλά από τα κρούσματα της ηπατίτιδας εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κορονοϊό . «Πιθανότατα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα καθεστώς αδράνειας του ανοσοποιητικού, που τα εξέθεσε σε αυτόν τον ιό. Είναι ένας ιός γνωστός, συχνός στα μικρά παιδιά. Τώρα, κύριος όγκος των περιστατικών είναι στην Αγγλία» ανέφερε η γιατρός.

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί ειδικοί αποδίδουν το ξέσπασμα κρουσμάτων παιδικής ηπατίτιδας στο lockdown που εξασθένησε την ανοσία των παιδιών. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα δύο ακόμη παιδιά χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ήπατος (συνολικά έχουν φτάσει τα 10) και δεκάδες είναι άρρωστα.

Υποστηρίζουν μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως μπορεί και να οφείλεται στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Ads

«Μου κάνει εντύπωση ότι από τα περίπου 170 περιστατικά, πάνω από 100 εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κύριος όγκος των περιστατικών εντοπίζεται σε παιδιά 2 έως 5 ετών» ανέφερε η ίδια και εξήγησε «ότι είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, κοινός ιός. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο».

Συσχέτιση με κορονοϊό

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος  στοιχεία έκθεσης των βρετανικών υγειονομικών Αρχών, αναφέρει ότι Βρετανοί επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό.

Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).

Ο καθηγητής προσθέτει πως και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά. Έχει αναφερθεί ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό

Έκτακτη ανακοίνωση από ECDC – Περίπου 190 νοσηλείες παγκοσμίως

Περίπου 190 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα τον Απρίλιο και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Περίπου 40 περιστατικά καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις υγειονομικές Αρχές της κάθε χώρας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι είναι η ηπατίτιδα και ποια τα συμπτώματα

«Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από πολλά αίτια, όπως πχ φάρμακα, ή υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οφείλεται σε έναν ιό, που ονομάζεται αδενοϊός» λέει η κα Παρδάλη.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε παιδιά κάτω των 5 ετών που αρχικά εμφάνισαν διάρροια και ναυτία, πριν εμφανίσουν ίκτερο – το κιτρίνισμα του δέρματος/των ματιών.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, αλλαγή χρώματος στα κόπρανα, φαγούρα στο δέρμα, μυϊκό πόνο, πυρετό, λήθαργο, απώλεια όρεξης και πόνους στο στομάχι.

Ποιά η εικόνα του ιού στη Βρετανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης των βρετανικών υγειονομικών Αρχών που επικαλείται ο Ηλίας Μόσιαλος η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως εξής:

  • Οι ασθενείς είναι -κατά κύριο λόγο- κάτω των 5 ετών.
  • Τα παιδιά είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.
  • Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
  • Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
  • Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
  • H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.
  • Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας:
  • Έχει ανιχνευθεί κορονοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.
  • Επτά από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορονοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.
  • Σαράντα από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.
  • Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.
  • Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).
  • Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο κίνδυνος για Ελλάδα

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας» λέει η κα Παρδάλη, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι εκτιμήσεις για την οξεία ηπατίτιδα και σε παιδιά στην Ελλάδα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες πως το ανησυχητικό γεγονός είναι η μεταμόσχευση που χρειάστηκαν ορισμένα παιδιά. «Αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, αν και η πλειονότητα των περιστατικών που έχει καταγραφεί αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας αναμένεται εμφάνιση σοβαρών περιστατικών οξείας ηπατίτιδας της τάξεως του 5% – 10%. Όσο για το αν υπάρχει κάποια συσχέτιση του εμβολίου του κορονοϊού με την ηπατίτιδα, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση του εμβολίου με το συγκεκριμένο σύνδρομο».

Τα πιθανά αίτια: Αδιευκρίνιστος παράγοντας

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος,  οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών, με σειρά από την πιθανότερη προς τη λιγότερο πιθανή με τα ισχύοντα δεδομένα, είναι οι εξής:

1. Κάποιος -ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

  • Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Β. Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη.
  • Γ. Διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη π.χ. με κορονοϊό.
  • Δ. Έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

2. Μία νέα παραλλαγή αδενοϊού με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα.
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη
4. Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού.