Όλη η οικογένεια περιμένει με μεγάλη αγωνία τον ερχομό του καινούριου μωρού. Η γέννηση ενός μωρού σκορπίζει παντού χαρά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις (μια στις δέκα γυναίκες) που τα συναισθήματα της μητέρας δεν είναι ευχάριστα μετά τη γέννηση του παιδιού. Μην πανικοβάλλεστε, χρειάζεστε στοργή και την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και όλα θα πάνε καλά.
Ποια τα συμπτώματα της κατάθλιψης της λοχείας;
Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης της λοχείας εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα σημεία και συμπτώματα είναι πολλά και ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την κατάθλιψη αυτή είναι ο γιατρός. Είναι όμως χρήσιμο να τα γνωρίζετε για να μπορείτε έγκαιρα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα μπορούν ουσιαστικά να καταταχτούν σε τρεις ομάδες:
Α. Διαταραχές συναισθημάτων
- Φόβος ότι μπορεί να κάνετε κακό στο μωρό σας.
- Ενοχές και ντροπή.
- Αισθήματα εξάντλησης, «κενού», λύπης.
- Αισθάνεστε συγχυσμένη, πανικοβλημένη και αγχώδης.
- Φοβάστε να μείνετε μόνη ή να βγείτε έξω από το σπίτι.
- Έχετε μόνιμα κακή διάθεση.
- Αισθάνεστε απελπισμένη, ανήμπορη και αβοήθητη.
Β. Διαταραχές της συμπεριφοράς
- Δεν τρώτε καθόλου ή τρώτε πάρα πολύ.
- Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
- Κοιμάστε πάρα πολύ ή έχετε τακτικά εφιάλτες.
- Δεν σας αρέσει να συμμετέχετε σε κοινωνικά γεγονότα.
- Δεν ενδιαφέρεστε για την εμφάνισή σας και για την υγιεινή του σώματός σας.
- Δεν τα βγάζετε πέρα στις απλές καθημερινές δραστηριότητές σας.
Γ. Διαταραχές σκέψης
- Αδυναμία συγκέντρωσης.
- Φτωχή μνήμη.
- Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις.
- Αισθάνεστε ότι έχετε απορριφθεί από τον σύντροφό σας.
Αν λοιπόν παρουσιάζετε κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε έγκαιρα το γιατρό σας. Δε σημαίνει ότι αν παρουσιάζετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, ότι έχετε κατάθλιψη της λοχείας. Πολλά από τα πιο πάνω συμπτώματα παρουσιάζονται φυσιολογικά σε κάθε λεχώνα, όπως οι διαταραχές του ύπνου, η μειωμένη ενεργητικότητα κτλ. Ο κάθε άρρωστος με κατάθλιψη της λοχείας είναι ξεχωριστός και ο μόνος που μπορεί να θέσει τη διάγνωση είναι ο γιατρός.
Τι προκαλεί την κατάθλιψη της λοχείας;
Η ιατρική δεν κατάφερε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η κατάθλιψη γενικότερα πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα διαταραχής των εξής ορμονών του εγκεφάλου: Σεροτονίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης.
Πιθανότατα όμως οι έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Τα επίπεδα των πιο πάνω ορμονών πέφτουν κατακόρυφα αμέσως μετά τον τοκετό. Ορμονικές αλλαγές όμως επιφέρει και το άγχος της μάνας.
Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη της λοχείας;
Είναι οι γυναίκες που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω.
1 .Ιστορικό κατάθλιψης της λοχείας στο παρελθόν.
2. Όταν ένας κοντινός συγγενής πάσχει από κατάθλιψη.
3. Όταν υπάρχουν επιπλοκές κατά τον τοκετό.
4. Πρόωρος ή καθυστερημένος τοκετός.
5. Συζυγικά προβλήματα.
6. Προβλήματα υγείας στο νεογέννητο.
7. Αν παρουσιάζουν ήδη άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Μπορεί και ο σύζυγος να πάθει κατάθλιψη της λοχείας;
Μάλιστα, κατάθλιψη μπορεί να πάθει και ο πατέρας. Εάν μάλιστα υπάρχει μια από τις πιο κάτω καταστάσεις, η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
1. Άνεργος πατέρας.
2. Κοινωνικά απομονωμένος.
3. Όταν η σύζυγος του έχει κατάθλιψη.
4. Όταν είναι στα πρόθυρα του χωρισμού με τη σύζυγο.
Ποια η θεραπεία της κατάθλιψης της λοχείας;
Η θεραπεία της κατάθλιψης γίνεται με φάρμακα ή και με ψυχοθεραπεία. Σε πρώτη φάση ο γιατρός θα προσπαθήσει να εξαφανίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και στη συνέχεια θα πρέπει να σας σταθεροποιήσει μέχρι που τελικά να επέλθει πλήρης θεραπεία. Σημαντικό είναι επίσης να ληφθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υποτροπιάσει η αρρώστια. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας αποφασίσει να σας χορηγήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις πιθανές παρενέργειες. Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε αν μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό. Με τη σωστή ιατρική παρακολούθηση και με τη βοήθεια του συζύγου σας, καθώς επίσης και του άμεσου οικογενειακού σας περιβάλλοντος σύντομα θα ξεπεράσετε το πρόβλημα αυτό. Συνήθως χρειάζεται διάστημα περίπου 3-6 μηνών. Σε βαριές περιπτώσεις, όπου η άρρωστη δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία, πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες
Τι θα γίνει με το μωρό σας
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ίδιο το μωρό στις περιπτώσεις όπου η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη της λοχείας. Η μητέρα αισθάνεται ανεπαρκής, αβοήθητη και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μωρού. Γι αυτό και το ίδιο το μωρό μπορεί να προσπαθεί περισσότερο να αποσπάσει την προσοχή σας. Αν μείνετε χωρίς ιατρική βοήθεια ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο μωρό είναι υπαρκτός. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
- Δυσκολίες προσαρμογής στις αλλαγές περιβάλλοντος.
- Δεν θα μπορεί να αισθάνεται εύκολα ασφαλές στο περιβάλλον που ζει.
- Μειωμένη απόδοση στο σχολείο.
- Δυσκολίες στο σχολείο γιατί δε θα μπορεί να συγκεντρώνεται εύκολα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν έχετε ευθύνη μόνο απέναντι στον εαυτό σας, αλλά πολύ περισσότερο απέναντι στο μωρό σας. Γι αυτό αν υποψιάζεστε ότι πιθανό να πάσχετε από κατάθλιψη θα πρέπει αμέσως να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Επίσης αν παρατηρήσετε συμπτώματα κατάθλιψης της λοχείας σε μια φίλη σας, οφείλετε με ευγενικό τρόπο να την παροτρύνετε να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι καλύτερες και ακριβέστερες οδηγίες θα δοθούν από το θεράποντα γιατρό σας. Πιο κάτω όμως θα βρείτε γενικές συμβουλές, που είναι καλά να τις ακολουθείτε.
Αναπτύξτε τη σωστή σχέση με το μωρό σας.
i. Να ταΐζετε (καλύτερα είναι να το θηλάζετε) το μωρό σας σε ήσυχο μέρος. Αν το θηλάζετε προτιμάτε τα συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες).
ii. Να ελέγχετε αν το μωρό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, αν είναι βρεμένο και αν πεινά.
iii. Αν έχετε και άλλα παιδιά, αφιερώστε χρόνο και σε αυτά.
iv. Να κρατάτε με στοργή το μωρό στην αγκαλιά σας και να του μιλάτε. «Σας καταλαβαίνει».
Χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για τον εαυτό σας
i. Να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε καθημερινά. Να εκμεταλλεύεστε την ώρα που κοιμάται το μωρό και να κοιμάστε και εσείς. Αν αισθάνεστε εξαντλημένη μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου άλλου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
ii. Να πηγαίνετε βόλτα με το μωρό σας και κάποιες φορές να αφήνετε το μωρό υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου και να πηγαίνετε βόλτα με το σύζυγο σας.
iii. Αν σας απασχολεί οτιδήποτε, κουβεντιάστε το με το σύζυγό σας ή με κάποιο άλλο πρόσωπο που του έχετε εμπιστοσύνη.
iv. Να βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που αρέσει σε σας. Να διαβάσετε για παράδειγμα ένα βιβλίο, να δείτε ένα έργο στην τηλεόραση.
v. Να τρώτε ικανοποιητικά και ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας. Αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
vi. Να θυμάστε ότι η γέννηση ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές σε σας και στο σπίτι γι αυτό πολλά πράγματα πιθανό να είναι φυσιολογικά.
Και εσύ σύζυγε μπορείς να βοηθήσεις…
i. Άκουγε με υπομονή και κατανόηση τα συναισθήματα της συζύγου σου.
ii. Απόφευγε την κριτική.
iii. Προσπάθησε να τη βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού, αλλά και στην περιποίηση του μωρού.
iv. Αν πρώτος υποψιαστείς ότι η γυναίκα σου χρειάζεται ιατρική βοήθεια, παρότρυνέ την να το κάνει σύντομα.
Πηγή: paidiatros.com
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >